• EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.
  • RIKTIG VALG: Kristine Borghagen tok et riktig valg da hun ble sykepleier. Hun ønsker at hun fikk mulighet til full jobb, og mener at det er altfor mange som små stillinger i omsorgsyrker.

– Det er fortsatt behov for kvinnedagen, sier Kristine, og mener vi i 2018 bærer med oss gammelt tankegods og tradisjoner.

LAV LØNN OG DELTID

– I mitt yrke er det en overrepresentasjon av kvinner. Jeg tok bachelor i sykepleie på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) på Kjeller. Av de rundt 100 som ble uteksaminert, var det toppen fem, seks gutter, forteller hun.

Kristine har en klar formening om hvorfor det er slik.

– Lønnen er lav, og det er vanskelig å få full stilling. Og det henger nok også igjen formeningen om at omsorgsyrker ikke er for gutter.

I hennes yrke er det helt vanlig å ikke jobbe full tid. Selv arbeider hun i skift i rundt 80 prosent stilling, selv om hun vil jobbe fullt.

– Det er ikke lett å få 100 prosent jobb, selv om du ønsker deg det.

– Tror du menn ville akseptert å måtte jobbe deltid?

– Nei, det er jeg sikker på at de ikke hadde akseptert, mens vi kvinner tar til takke med det. Jeg mener bestemt det ville være mer samfunnsøkonomisk med fulltidsstillinger framfor alle disse rare stillingsbrøkene.

SAMME UTDANNELSESLENGDE

Kristine mener at en bachelor er en bachelor, uansett om den er i et teknisk fag eller om det er sykepleie.

– Man tjener mye mer som ingeniør, selv om lengden på utdannelsen er den samme. Det synes jeg ikke er riktig. Lønnsforskjellen er hovedårsaken til at gutter velger seg bort fra omsorgsyrker.

– Det henger mye igjen fra det gamle kjønnsrollemønsteret. Jeg har inntrykk av at hjem og barn fortsatt er kvinners hovedansvar.

MILJØ AVGJØR MYE

Kristine tror at jenters utdannelsesvalg avhenger mye av oppvekstmiljøet.

– Her blir nok grunnlaget lagt for hvilket syn gutter og jenter får på likestilling og utdannelse. Selv vokste jeg opp i et hjem hvor mor var hjemmeværende og far jobbet, men det ble lagt til rette for at jeg skulle få ta meg en utdannelse.

– Har synet ditt på kvinnedagen endret seg etter som du har blitt eldre?

– Ja. Da jeg var yngre, var det en dag som alle andre. Etter at jeg kom i jobb og blitt eldre, har jeg fått et annet syn. Jeg ser jo at det fortsatt er skjevheter. Jeg engasjerer meg mer nå enn tidligere.

VIDEREUTDANNING

Da Kristine var ferdig med ungdomsskolen, var hun skolelei. Hun valgte derfor å utdanne seg til helsefagarbeider.

– Jeg tok fagbrev som helsefagarbeider, men det ble en bare mellomstasjon. Og det er jeg glad for. Jeg trives veldig godt i arbeidet mitt som sykepleier, men om jeg stopper her er ikke sikkert. Jeg leker med tanken å spesialisere meg i geriatri og bli spesialsykepleier.

– Hvis du skulle gått i 8. mars-tog – hvilke parole ville du båret?

– Ja til lik lønn for likt arbeid og rett til 100 prosent stilling i omsorgsyrker.

Fakta
  • Alder: 27 år.
  • Bosted: Eidsvoll.
  • Yrke: Utdannet sykepleier med bachelor fra Høgskolen i Oslo og Akershus på Kjeller.
  • Jobber på Bøn alders- og sykehjem.
  • Familie: Samboer.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.