• TETT: Dette røret i en pumpestasjon er tettet med hår, fett, q-tips, engangservietter, bind, bleier osv. Foto: Ullensaker kommune
  • FETT: Den verste pumpestasjonen med tanke på fett, ligger på Kløfta. Her ligger fettet som et tykt lag på overflaten. Foto: Ullensaker kommune

Alle bedrifter som lager og serverer mat i Ullensaker, skal ha en påslippstillatelse og rapportere til kommunen hva de slipper ut i avløpet. For å få tillatelse skal bedriften ha en fettutskiller. Ikke alle er klar over dette og som ett ledd i kampanjen Fettvett i Ullensaker, gjennomførte kommunen nylig et informasjonsmøte for slike bedrifter.

– Vi er glade for samarbeidet med dem, og for at de skaper gode tilbud og arbeidsplasser i kommunen. Vårt mål er at alle har riktig tillatelser til å slippe ut avløpsvann som til slutt ender i Leira. Dette handler også om å ta vare på hele Ullensaker, sier kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss.

FETT I AVLØPSRØRENE

Ullensaker har som alle kommuner problemer med tilstoppede rør. Nå oppfordrer de alle, fra serveringsbedrifter til private hjem, om å være bevisste på kvitte seg med fett på en beste mulig måte.

– Fett som helles i utslagsvasken stivner når det blir kaldt nede i rørsystemet, og ender som en klump og tykke belegg inni rørene. Når vann- og avløpsetaten må ut for å åpne dem, er det med på å fordyre de kommunale avgiftene. Årlig koster det ca to millioner kroner i ekstrautgifter å rense problemer forårsaket av innbyggere og næringsdrivende kaster feil ting i do og skyller ut fett i avløpene, sier samfunnskontakt Sara Marie Vollset.

Restauranter må ha en fettutskiller mellom utslagsvasken og avløpet.

– I de tankene flyter fettet til overflaten så det enkelt kan fjernes over i egne beholdere, mens vannet renner til Gardermoen renseanlegg, påpeker Næss.

– Hvordan skal privatpersoner forholde seg til fettet?

– Ved å være bevisste på alt som ender i rørene. Tørk av stekepanna og stekebrettet med kjøkkenpapir i stedet for å skylle det ut i vasken. Papiret kastes i matavfallet. Eller du kan vente til fettet er størknet og skrape det av.

HÅR ER blant VERSTINGENE

Fett er langt fra den eneste kilden til bekymring i avløpsetaten.

– Folk må slutte å kaste hår, bleier, bind, våtservietter og lignende i do. Dette er faktisk de største problemene pumpestasjonene og renseanlegget må takle. Vi må ta tak gi innbyggerne kunnskap om dette, for ett av målene våre er å redusere kostnadene, sier Næss.

Ullensaker har 75 pumpestasjoner på avløpsnettet som gjør at vannet ledes til renseanleggene i kommunen.

– Vi må stadig vekk rense slike for avfall, og vi vet hvilke områder som er verstingene. Kommunen har to renseanlegg for avløp, men når det på Kløfta legges ned om noen år, øker presset på Gardermoen. Som kommune er vi pålagt å rense avløpet før vi kan sende det ut i Leira. I tillegg er vi pålagt å levere rent og trygt drikkevann til alle, og med stor vekst som gir flere å levere vann til, øker utgiftene. Derfor er det viktig at folk også gjør en innsats slik at vi kan sikre gode tjenester, sier spesialkonsulent Kjersti Enger Dybendal.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.