- Renseanlegget på vestsiden av lufthavnen åpnet i høst, og vi er optimistiske med tanke på den videre prosessen, sier OSLs avdelingssjef for vann og avløpshåndtering, Grethe Østby Stave i en pressemelding.

MILJØGIFT

Det kjemiske stoffet PFOS er velegnet til brannskum. Det har også blitt brukt i skismurning, teflonbelegg, tekstilimpregnering osv. Men det er en miljøgift som ikke brytes ned i naturen, og blir i miljøet i svært lang tid. OSL sluttet å bruke PFOS-holdig brannskum i 2001.

- Med dette renseanlegget mener vi at vi har kontroll på spredningen av PFOS fra brannøvingsfeltet, sier Østby Stave.

Ikke til fare for mennesker

I 2013 fikk OSL pålegg fra Miljødirektoratet om å rydde opp. Da var arbeidet allerede godt i gang, ettersom prosessen startet i 2011. Effektiv opprydding av PFOS har vært, og er fortsatt, et nybrottsarbeid som har tatt tid. OSL hevder det er få metoder man har lang erfaring med i felt, selv om flere viser gode resultater i laboratorier og småskala-forsøk ute.

- I tillegg til å rense grunnvannet har vi også valgt å rense spillvann fra øvingsfeltene. Det er installert et renseanlegg med rensefilter, og dette gjør oss trygge på at ikke noe PFOS-forurenset spillvann spres til Ullensaker kommunes renseanlegg. I dette arbeidet har det vært viktig å dokumentere at utslippene ikke medfører fare for mennesker, påpeker Østby Stave.

Miljødirektoratet er fornøyd

Fjerningen av PFOS var i full drift fra 9. oktober. Neste fase vil bestå i å avklare om ytterligere tiltak er nødvendige for håndtering av PFOS-forurenset jord, og planlegging og testing av disse arbeidene er i full gang. Miljødirektoratet var på befaring 26. oktober, og er fornøyd med fremdriften.

- Forurensningen har spredd seg med grunnvannet ut av området og til bekker. Det har vært viktig for oss at OSL stopper spredningen og rydder opp. Miljødirektoratet er fornøyd med at OSL er i gang med rensing av grunnvannet som stanser spredning av forurensning, sier senioringeniør Olaug Bjertnæs.

alvorlig

Det har lenge vært kjent at jorda og grunnvannet under området der brannmannskapene ved Oslo Lufthavn (OSL) øver, er sterkt forurenset av miljøgiften PFOS. For to år siden ble giften også funnet i ørret i elven Sogna.

UROVEKKENDE

Denne giften er en av flere

Miljødirektoratet virkelig misliker, og senioringeniør Randi Warland Kortegaard sa da at giftfunnet i Sogna er alvorlig.

- PFOS er et stoff vi ikke vil ha i naturen, nettopp med tanke på at det ikke lar seg bryte ned, påpekte hun i 2013.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.