• JORDHULE. Denne søte katten ble født i en jordhule et sted på Eidsvoll.
 • KATTEKVINNE. Elisabeth Soløst elsker katter – noe også ørepynten hennes tydelig viser.

De tar nemlig inn hjemløse katter, kastrerer og chipper de, vaksinerer, lar de får behandling av veterinær, omplasserer dem og bidrar til å gi de firbeinte nøstene en ny start på livet. Slik utfører de en viktig samfunnsoppgave. De bidrar til å få kontroll på kolonier av villkatter som sprer seg som ild i tørt gress.

– I 2016 tok vi inn 166 hjemløse katter. Av disse var 84 hunnkatter, og cirka 50 var fra Ullensaker og Eidsvoll. Ifølge én utregning Mattilsynet har gjort, vil én hunnkatt i løpet av en toårsperiode kunne bli til 58 hjemløse katter. Det vil si at de hunnkattene vi har tatt inn ville kunne blitt til 4.872 hjemløse katter i vårt distrikt i løpet av de to neste årene, sier Nina Dahl i Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn.

DRØMTE OM Å ÅPNE DYREKLINIKK SOM BARN: Nå satser hun hjemme på Algarheim

Katteelskere med viktig jobb

Sola skinner og sommeren skrider ut av dvalen. Nina Dahl og Elisabeth Soløst er på vei til én enebolig i Ullensaker. Her har de fanget og fått kontroll på hjemløse katter tidligere. Nå venter et nytt oppdrag. Utstyrt med spesialdesignede kattefeller, mørke tepper for å berolige kattene de får tak i og fristende kattemat, skal de nå gjøre et nytt forsøk. Felles for dem begge er at de er store katteelskere. Og at jobben de gjør er viktig.

– Vi vet i hvert fall at det er sju-åtte katter rundt omkring her. Nå skal vi gjøre et nytt forsøk på å få tak i noen, sier Elisabeth Soløst fra Råholt.

Fosterhjem for katter

Hun kaller seg bare den gale kattekvinnen, og ser på det som sin livsoppgave å temme de reddeste av de hjemløse kattene. Hun bruker katteøredobber, og vet at enkelte ser på henne som en smule sprø.

– Det begynte for to og et halvt år siden. Jeg hadde ingen erfaring med dette var tidligere, men meldte meg inn som fosterhjem til Foreningen for omplassering av dyr (FOD). Den første katten ble en slags prøveklut. Hun var spinnvill som type, og mange trodde ikke jeg ville klare å få henne tam. Men det har gått fint. Nå er hun blitt den kosekatten, men det har krevd masse tid og stor tålmodighet, sier Soløst.

Hadde de ikke tatt tak i problematikken kunne alle de hjemløse kattene rundt omkring blitt et stort samfunnsproblem.

– Kattekolonier medfører ikke bare lidelser for dyrene, men kan også gi helsemessige problemer for mennesker. Vi mener selv at vi gjør en viktig jobb for samfunnet ved aktivt å fange hjemløse katter, kastrere, chipmerke, vaksinere, veterinærbehandle og til slutt omplassere kattene, sier Nina Dahl.

Utenfor eneboligen i Ullensaker er dagens oppdrag i full gang. Målet er å få tak i noen av kattene, og ta de med til dyrlegen for full helsesjekk. Fellene gjøres klare og fylles med fristende mat. Dette er den eneste måten å få tak i de redde firbeinte vennene på.

– De er altfor redde til å komme ved for eksempel lokking, dessverre, sier Elisabeth Soløst.

– På mange av gårdene i vårt distrikt er det fortsatt ikke vanlig å kastrere kattene, noe vi dessverre ser resultatet av. Mange tror at avliving er beste alternativ for å få kontroll på kattekolonier, men forskning viser at der man kastrerer dyr og setter de tilbake vil det ikke bygges nye kolonier. Dette forutsetter selvfølgelig et samarbeid med innmelder på stedet med hensyn til mating og et lunt sted å oppholde seg, sier Dahl. Hun forteller at de har en aktiv fangstgruppe som reiser rundt og fanger inn hjemløse katter på Romerike.

11 fosterkatter inne på samme tid

For både henne og Elisabeth er kattene blitt en livsstil. Nina har stilt en full kjeller med luftegård til disposisjon. Sistnevnte har stilt hele huset til disposisjon for elleve fosterkatter samtidig på det meste.

– De har også krav på omsorg og kjærlighet, sier Nina.

– Jeg snubler over katter hele tiden. Folk ringer og jeg blir tagget i grupper på Facebook. For meg er dette blitt en livsstil. Den største utfordringen nå er å sende de fra meg igjen. Jeg knytter tette bånd til dem. De blir som barn for meg, sier Elisabeth.

Samtidig ser hun det positive i at eierne blir funnet eller kattene får nye hjem å reise til.

– Det gjør at jeg får plass til andre katter som trenger hjelpen enda mer. Det er nye som står på vent hele tiden.

Nå ønsker Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn å sette et nytt hjelpesenter – et kattehus – på den offentlige agendaen. De var i dialog med flere sentrale Eidsvoll-politikere i fjor og sendte masse info til politikerne i håp om realisering på Romerike, men ideene ser foreløpig ut til å ha strandet.

Fikk tak i katt

– Vi ønsker oss veldig et kattehus i Eidsvoll, men må ha økonomiske muskler for å kunne starte opp noe slikt. Et mottakssenter ville gitt oss muligheten til å hjelpe hjemløse katter enda bedre, sier Elisabeth.

Plutselig hører de at det er kommet én katt inn i fella. Et nytt individ de får muligheten til å hjelpe. Damene tar med seg et teppe og legger det forsiktig over buret. Inne i fella blir katten rolig umiddelbart. Deretter går turen til Din Veterinær AS på Kløfta. Der viser det seg at hunnkatten er drektig og cirka ett år gammel. Svangerskapet blir avbrutt ettersom det ikke har kommet så langt og katten blir kastrert. Litt senere på dagen får de én katt til i fella – denne gangen én ukastrert hannkatt i treårsalderen. Han fikk også full pakke.

– Slik forhindrer vi kattekolonier og gir dyrene et bedre liv. Det er alt som betyr noe for oss, sier de katteelskende damene.

Fakta om Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn

 • Ble stiftet i 1980.
 • Er en selvstendig forening – uten tilknytning til Dyrebeskyttelsen Norge.
 • Byttet i 2014 navn til Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn.
 • Har etter det hatt en markant økning i antall henvendelser.
 • Hjelper hjemløse dyr eller dyr som aldri har hatt et hjem.
 • Alt arbeid i foreningen er frivillig og ingen mottar lønn.
 • Tok i 2016 inn 166 hjemløse katter. Av disse var 84 hunnkatter, og cirka 50 var fra Eidsvoll og Ullensaker.

Fakta om Foreningen for omplassering av dyr (FOD)

 • Ble stiftet i 1980 og har siden den gang arbeidet for å skaffe nye hjem til hunder og katter, uavhengig av type, alder eller kjønn.
 • Uavhengig og frittstående forening som bygger sin virksomhet på frivillig og idealistisk basis.
 • Har som mål å finne best mulig egnede overtakere av det enkelte dyr, samt bidra med råd og veiledning.
 • Er motstander av den pengestyrte og ansvarsløse produksjonen av kjæledyr.
 • Verner dyr uansett rase og alder, da det er dyret i seg selv som har verdi.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.