Ullensaker står som andre kommuner, foran store utfordringer i helse- og omsorgstjenesten. Derfor vil kommunestyret utrede hva som bør gjøres og hvordan.

– Det er lett å si at vi må bygge et sykehjem til, men vi må se på hva som er smart for fremtidens behov. Dessuten har vi ikke ubegrenset med penger, sier Ståle Lien Hansen som leder kommunens hovedutvalg for helse og sosialomsorg.

SMART BYDEL

– Hva er problemet?

– Vi får stadig flere eldre innbyggere og det blir umulig å opprettholde dekningsgraden av sykehjemsplasser. Det vil være for kostbart og det finnes heller ikke nok arbeidskraft. Dessuten er brukernes behov veldig ulike, og det blir ikke enklere fremover.

HUSKER DU DETTE: Fikk bingomaskin til jul

– Hvordan løse utfordringene?

– Ved å utvikle Gjestad til en smart bydel, sier Lien Hansen.

– Hva betyr det i praksis?

– Å rive noen bygg, utvide noen og bygge nye. Utvalget har vurdert tre alternativer: Å selge den 300 mål store tomta, fortsette som en tradisjonell helsehub, eller utvikle Gjestad til en smart bydel med større vekt på selvhjelpsboliger og omsorgsboliger tilrettelagt for heldøgns omsorg enn tradisjonelle sykehjem, kombinert med tilbud som kafeer, frisør og en helsepark. Da drar folk til Gjestad selv om de ikke skal på sykebesøk. Slik skaper vi en levende, smart bydel, gjennom et kommunalt og privat samarbeid. Kommunestyret gikk for det siste alternativet, sier han.

MANGE BYGGETRINN

Gjestad består av flere byggetrinn inkludert et vernet trehus. Slik blir det neppe i fremtiden, skal vi tro Lien Hansen.

– Bygningen med Frivilligsentralen i er uhensiktsmessig og blir nok revet. Trehuset, hvitbygget, bør nok også rives for å utvikle området fornuftig mener jeg.

VIL HA PASIENTENE HJEM: Liker ikke at ullsokninger blir kjørt til andre kommuner

– Hvorfor ikke rive alt?

– Fordi noen bygninger, som Gjestadtunet, kan brukes videre. Vi ser for oss to etasjer oppå den.

– Kommunen eier ned til E6, men mye kan ikke bebygges siden det er innenfor 150-meters beltet fra motorveien. Hva da?

– Der får vi nok en kamp mot Fylkesmannen og Statens vegvesen, men det er vi beredt på for å finne de beste løsningene. Jeg mener mye av det passer som parkeringsanlegg. Hafslunds transformatorstasjon bør også legges dit, sier han.

– Når blir alt dette en realitet?

– Prosjektet heter Gjestad 2066, men vi må komme i gang så raskt som mulig med tanke på budsjett og reguleringer. Hvis alt går på skinner kan det bli byggestart i 2019. Kommunestyret vedtok nylig å etablere en tverrpolitisk styringsgruppe for å jobbe med den siste delen av konseptet, og rammene for utviklingen. Målet er en endelig sak med beslutning til høsten.

– Blir det politisk kamp?

– Vi er alle enige om å gjøre noe, og det er viktig å høre på gode innspill uansett hvilke parti som kommer med dem. Så må vi bli enige om detaljene, men jeg tror ikke det byr på de store problemene, sier Lien Hansen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.