Årsaken er en type sprit som inneholder 21.9 prosent alkohol og som dermed kan selges til personer over 18 år. For alkohol som inneholder 22 prosent og over er aldersgrensen 21 år. Det er en økende trend at 18-åringer kjøper «svaksprit» på Vinmonopolet og selger eller gir videre til mindreårige.

- Vi ser mer av disse drikkevarene på de ungdomsfestene vi besøker. Det er all grunn til å advare mot dette, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen, politiførstebetjent ved Ullensaker lensmannskontor.

Nå samarbeider politiet, utetjenesten, Vinmonopolet og Jessheim storsenter for å motiverte utviklingen.

Hun ønsker å advare foreldre og andre med ansvar for ungdom, særlig nå som det snart er jul og det tradisjonelt arrangeres flere fester enn ellers i året.

FORSTÅR IKKE KONSEKVENSENE

Politiet ser flere problemer med utviklingen.

- Først og fremst er det farlig å drikke alkohol når man er veldig ung, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen.

- Man vet ikke hvordan man reagerer, og man forsterker de sinnsstemningene man er i. Det kan gå ille, sier hun.

Hun understreker også at det er ulovlig å selge eller gi alkohol til personer som er under aldersgrensen.

- Man risikerer å bli straffet hvis man gir eller selger alkohol til personer som ikke er gamle nok. Det blir registrert på rullebladet, sier hun.

SPØR OM LEG

På Vinmonopolet på Jessheim er de oppmerksomme på problemet.

- Vår policy er å sjekke legitimasjon på alle under 25 år, og vi ser helst at alle unge gjør det uoppfordret. De gangene vi ser det er gjenger med unge i butikken gjør vi også oppmerksom på at det er ulovlig å gi eller selge alkohol videre til mindreårige, sier Kjetil Dypaune, butikksjef ved Vinmonopolet på Jessheim.

Han medgir at det er utfordrende.

- Vi kan ikke nekte noen å kjøpe alkohol så lenge de er over aldersgrensen og ellers har alle forhold i orden. Det vi kan gjøre er å informere. Det gjør vi hver gang vi ser behovet for det, sier Dypaune.

SAMARBEIDER MED POLITIET

Utekontakten i Ullensaker samarbeider tett med politiet, og Jan-Wiktor Olufsen sier at de har fokuserer på ungdoms omgang med alkohol.

- Vi ser også tendensen. Vi har sett mye øl, men tendensen er at det blir mer drikkevarer med langt høyere alkoholprosent. Det er bekymringsfullt, sier han.

Olufsen, som har tett kontakt med ungdomsmiljøene i Ullensaker, sier at de jobber for å motvirke tendensen.

- Vi må snakke med ungdommene. En ting er at det er ulovlig å gi eller selge alkohol videre til mindreårige, det mest alvorlige er likevel at det er farlig. Det er flere eksempler på at det ikke går bra, og det må vi unngå, sier Olufsen.

LES OGSÅ: Lørdag åpnes alpinbakken i Maura. Har stått på dag og natt

LES OGSÅ: Emil fra Jessheim tok nordlysbildet alle snakker om

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.