- Fysisk aktivitet, samtaleterapi, kosthold og snakk om åndelige spørsmål. Det er mange ting du kan gi et menneske i krise før du gir medisiner. Alt som ikke gir bivirkninger bør være prøvd først, og håp er et viktig stikkord. Mennesker i krise trenger håp, sier daglig leder i Incita, Ole Andreas Underland, til EUB.
Helsegründeren vet hva han snakker om. Han er psykiatrisk sykepleier i bunnen, og startet sitt første helseforetak i 2000.
- Jeg har alltid hørt på brukerne, og lyttet til deres behov. Vi har bygd oss opp på den måten, poengterer Underland.
Nå lytter han til brukerne på nytt, nærmere bestemt gjennom brukerorganisasjoner innen psykisk helse. Representanter fra «Hvite Ørn» og «We Shall Overcome» sitter i styringsgruppen til nysatsingen, som vil foregå ved Hurdalssjøens bredd.
LES OGSÅ: Incita må stenge dørene til ett sykehjem

Hurdalssjøen Recovery

Fordelt over 2.500 kvadratmeter der Østsiden bo- og behandlingssenter hadde tilholdssted før vil det nystartede behandlingstilbudet holde til. 1. april skiftet stedet navn til Hurdalssjøen Recoverysenter, og søknaden om å få status som fullverdig psykiatrisk sykehus er levert inn. I løpet av våren og sommeren starter de opp.
- Det er mulig å få mennesker med rusproblemer og psykiske problemer å lære seg å leve med helseplagen uten at den styrer livet ditt. Noe av nøkkelen er å trekke inn brukernes erfaringer som kunnskapsgrunnlag for behandlingen. Her vil vi også trekke inn en serie eksperter med lang fartstid. Vi vil også bruke folk som har slitt og hatt utfordringer i behandlingsløpet. Ingen vet bedre hvordan det er å ha det vanskelig, sier Underland.

60 nye Arbeidsplasser

Ved fullt belegg regner Underland med at storsatsingen vil gi 60 kompetansearbeidsplasser. Per i dag vil institusjonen være avhengig av at pasienter henvises fra et offentlig sykehus. Men fritt behandlingsanlegg kan være på trappene fra sentralt hold. Flere partier ønsker dette.
- Da vil du kunne søke deg hit på egen hånd. Vi kommer til å bli det første psykiatriske sykehuset i Norge som drives etter Recovery-prinsippet.
Han trekker fram beliggenheten som én av de viktigste grunnprinsippene i behandlingen.
- Grunnlaget for hvordan mennesker møtes er viktig. For meg har det alltid vært viktig å møte menneskene der de er. Det bidrar til å gi dem respekt og verdighet, og det er viktige elementer i enhver behandling, sier Hans Arvid Øberg, ansatt som huspsykiater på institusjonen.
LES OGSÅ: Bøn og Valstad sykehjem er reddet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.