På ØRAS speider Trym Denvik og Arild Snekkerhaugen utover de gamle avfallsdeponiene. Lite visste nok de som kastet husholdningsavfall der for 30 år siden at det en dag kunne få ny verdi.

– Vi har et generelt samfunnsansvar for å ta miljøvennlige grep. I tillegg føler vi et spesielt ansvar i forhold til avfallet som ble deponert her på 80- og 90-tallet. Vi må sørge for å redusere klimagassutslippene så mye som overhodet mulig, sier Denvik.

Strømmen de produserer selges til Hafslund. Prisen de får beregnes ut fra til enhver tid gjeldende spotpriser fra Nord Pool. I snitt kan de tjene rundt 25.000 i året på slikt strømsalg.

– Alt vi får inn av inntekter på dette er en bonus. For oss er dette i første rekke et viktig miljøtiltak, sier Arild Snekkerhaugen.

Redusere utslippene

Hver time trekker gassmotorene ut 20.000 liter gass av søppeldeponiene. Det som tidligere ble brent over fakkel, bidrar nå til å skape helt nye verdier hos Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS).

– I stedet for å brenne dette over fakkel og slippe ut tonnevis med CO₂, utnytter vi nå gassene gjennom motorene og reduserer utslippene med 150 tonn i året, sier Trym Denvik. Han og driftssjef Arild Snekkerhaugen viser EUB nyvinningen de har installert. Den første måneden klarte anlegget å generere 9.200 kWh strøm. Dette er helt på linje med målsettingen for prosjektet, som har et mål om årlig produksjon av 110.000 kWh strøm.

LES OGSÅ: Bruktbutikken på ØRAS er åpen

Fikk halv million i støtte

– Dette tilsvarer cirka ti prosent av vårt årlige elforbruk. Samtidig produseres det 140.000 kWh varme. Dette skal vi koble inn på det andre varmesystemet vårt og nyttiggjøre selv, sier Arild Snekkerhaugen.

Prosjektet har allerede fått oppmerksomhet i Akershus fylkeskommune. Der lyses det hvert år ut midler til tiltak som bidrar til å redusere klimagassutslipp. Klimatiltakene skal bidra til at Akershus når sitt ambisiøse klimamål om 50 prosent reduksjon av klimagasser innen 2030 i forhold til 1991-utslippet. I 2017 lyste Miljøfondet ut seks millioner kroner i tilskudd til klimatiltak innenfor tiltaksområdene transport, avfallshåndtering og stasjonær energi. ØRAS har fått en halv millioner kroner i bidrag, så sant de viser til at effekten er så god som alt tyder på så langt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.