Høyrepolitiker Rune Storsve (H) raser over det skjulte politiske og administrative spillet i Eidsvoll kommune rundtsalget av kommunens 17 mål store del i Lundsjordet. For å skjule prosessen for offentligheten ble et hemmelig pristilbud behandlet i et lukket ekstraordinært formannskapsmøte onsdag. Flertallet stemte for å utsette saken.

EUB vet at Gardermoen Tomteselskap står bak tilbudet. De kontrollerer allerede over 40 mål av eiendommen, og bød kommunen 30 millioner kroner i rater av fem millioner over seks år.

SKANDALE

Storsve var til stede onsdag.

– Hva mener du om prisen og prosessen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, men kommunen kan ikke skjule slike prosesser. Lundsjordet er indrefileten vår, et av de mest ettertraktede og sentrale utbyggingsområdene i landet. Da må offentligheten få vite hva som skjer med det, sier Storsve som i møtet forlangte at saken blir tatt opp i kommunestyret.

– Å godta tilbudet hadde vært en skandale. Gardermoen Tomteselskap ville tjent enorme summer ved videresalg, penger som skal komme innbyggerne til gode, påpeker han.

– Hva bygger du det på?

– Se til eiendommen på 3,4 mål i Nyvegen 8 som er til salgs for 17 millioner kroner. Å selge 17 mål rett over veien for under det dobbelte er galskap, sier Storsve, og er opptatt av selve metodikken.

– Det går ikke an å skjule slikt for folk, påpeker han.

URETTFERDIG

– Forelå det andre tilbud?

– Nei. Men eiendomssjef Erik Lunde sa at 50 av de store eiendomsaktørene i landet har takket nei til å kjøpe. Jeg vil vite om det foreligger referater på dette og på hvilken måte Lundsjordet har blitt presentert for dem. Jeg stusser veldig på at ingen andre er interesserte i denne eiendommen. Lundsjordet blir bare mer og mer verdt med årene, så kommunen har det på ingen måte travelt med å selge sin del, sier Storsve.

– Fikk du støtte for ditt syn?

– Ja. Ordfører John-Erik Vika støttet meg og kom med et utsettelsesforslag som fikk flertall. Det er jeg veldig takknemlig for. Og når den kommer opp igjen blir det offentlig slik at folk skal få vite hva som skjer. Å avtale slikt bak lukkede dører er helt uakseptabelt, tordner Rune Storsve.

Både rådmannen i Eidsvoll og kommunens eiendomssjef har blitt kontaktet for å gi et tilsvar til saken.

– Jeg har ingen kommentar til saken nå, siden den er utsatt og skal behandles videre. Utover det henviser jeg til ordførerens svar (se under), sier eiendomssjef Erik Lunde i Eidsvoll kommune.

Vil være transparent

Budgiver ga Eidsvoll kommune svarfrist til 30. juni på om de ville selge sin del av Lundsjordet. Ordfører John-Erik Vika foreslo å utsette saken.

– Hvorfor?

– Fordi vi ønsker å innhente flere opplysninger fra budgiver. Fristen de ga oss ble rett og slett for kort. Derfor ønsker vi mer dialog med dem, og det klarte vi ikke før hastemøtet, påpeker Vika. 

– Betyr dette at det ikke blir noe salg?

– Ja. Nå venter vi på tilbakemelding fra budgiver, men det skjer nok neppe noe før saken kommer opp i kommunestyret i september. 

– Hvorfor skjule slike saker for publikum? 

– Dette er todelt. Jeg skjønner at budgiver ikke vil at dette legges ut offentlig, og det har med konkurransen i markedet å gjøre. Slikt er ikke uvanlig, og det har vi respekt for. Men primært mener jeg at vi skal være transparente, sier ordfører Vika.

Nekter å kommenter

Det er Steinar Skaare, eier av Verdiutvikling Sør as i Kristiansand som har signert Gardermoen Tomteselskaps tilbud til kommunen. Han er tredje største aksjonær i GT.

– Hva kan du si om tilbudet deres?

– Jeg har ingen kommentar til denne saken, svarer han.

Fakta 1814-byen og Lundsjordet

 • Opprinnelig navn: Lundsjordet.
 • Områdets størrelse: I overkant av 80 mål. Eidsvoll kommunes eierandel utgjør cirka 17 mål.
 • Beliggenhet: Rett ved siden av Eidsvoll Verk stasjon.
 • Største eiere er 1814-byen AS, Eidsvoll kommune og Ovidia AS.
 • Prosjektet skal oppfylle statens ønske om å bygge tett og høyt inntil kollektivknutepunkter for å redusere bilbruk og forurensing.
 • Planlagt utbygging: 1.500 leiligheter med 3.000-4.000 innbyggere samt 20.000 kvadratmeter næringslokaler.
 • Er blitt beskrevet som ett av de største byggeprosjektene på Østlandet.
 • Byggestart: Ikke fastsatt.

Aksjonærer i Gardermoen ­Tomteselskap

 • Fridberg as 22,7 % – eies helt av Ludvig Marius Lorentzen.
 • Verdiutvikling Sør as – 
 • 20,91 % – eies helt av Steinar Skaare.
 • Bakke Invest as – 13,62 % – eies av Arild, Morten og Jørgen Bakke. 
 • Hildas Hage as – 10,63 % – eies helt av Hans Christian Jahren. 
 • Hans Chr. Jahren – 10,39 %.
 • Månum Eiendom as – 
 • 8,96 % – eies av Geir Arne, Grethe og Alf Månum.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.