• Rett ved stadion. Planene er på nabotomta til idrettsanlegget på Dal stadion.

De bor i Hellestadgangen 2 på Dal – kun 50 meter fra tomta hvor Politiets fellestjenester ønsker å etablere en familieenhet for barnefamilier som skal sendes ut av landet.

– Jeg hentet nabovarselet i arbeidstiden, og måtte sette meg ned og lese brevet to ganger. Vi setter ikke stor pris på å få en diger brakkerigg med gjerde rundt på nabotomta, sier Torbjørn Christensen.

– Vi er også bekymret for sikkerheten og barna våre som skal gå forbi her hver dag. Tenk på barna som blir sittende der inne og skal kikke ut hver dag. På aktiviteten nede på Dal stadion og på et liv de ikke får oppleve. Jeg synes informasjonen har vært altfor dårlig i denne saken, sier Veronica Christensen.

Engasjement på Facebook

Allerede i mai skrev EUB at det er politisk bestemt at det skal opprettes en familieenhet i forbindelse med politiets utlendingsinternat på Trandum. Dette står det også om i nabovarselet familien Christensen har fått fra Sweco.

«Familieenheten skal etableres på utsiden av utlendingsinternatet på Trandum og utenfor flystøysonen, men ikke lenger unna enn at det kan være en naturlig samhandling med utlendingsinternatet på Trandum. Det er derfor ønskelig å ta i bruk gnr. 87, bnr. 1 i Eidsvoll kommune. Denne eiendommen er stor, og det er kun arealet som er avsatt til barnehage som det søkes om dispensasjon fra reguleringsformålet», skriver Sweco i brevet.

Gjeldende reguleringsplan heter Barnehage i Hellestadvegen 1. Dal, og er datert 5. september i 2009. Det søkes derfor om dispensasjon fra gjeldende reguleringsformål. I plan- og bygningsloven § 19–2 stilles det vilkår om at det ikke gis dispensasjon «dersom hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, eller hensynene i lovens formålsbestemmelse, blir vesentlig tilsidesatt. I tillegg må fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering».

I tillegg skal det legges særlig vekt på konsekvenser for helse, miljø, sikkerhet og tilgjengelighet.

Veronica Christensen var usikker på om øvrige naboer hadde hørt noe, og spurte derfor på Facebook om noen i Dal Vel eller Hellestadgangen Huseierforening var informert. Det fikk kommentarfeltene til å koke.

– Etter det vi har klart å finne ut er kun de aller nærmeste naboene til det ønskede tiltaket varslet i brevs form. Etter vår oppfatning er dette tiltaket såpass stort, omfattende og av et nabolags interesse at flere burde blitt varslet, sier Veronica Christensen.

Vil protestere

EUB møtte ti naboer ved den aktuelle tomta onsdag kveld. Nede på Dal stadion – kun et par steinkast unna – var det hektisk fotballaktivitet av barn som trente. Og ytterligere et steinkast unna var det full aktivitet med barn og vokse på sommerfest i Dalsliene barnehage, som også ligger tett ved. Familien Christensen kommer til å levere inn protest mot tiltaket.

– Det søkes dispensasjon på grunnlag av at tiltaket er midlertidig. Men hva er midlertidig? Er det pent å ha en slik etablering av brakker i nabolaget med sikkerhetsgjerde rundt? Hva med trafikk og vareleveranser med tunge biler? Krysset er også et pickup point for buss skoleelever 1. til 4. trinn. Veien er i utgangspunktet smal og farlig som den er, sier de.

Lene Lynch og familien bor rett oppe i gata i Hellestadgangen. Også de reagerer.

– Det verste er at det føles som en snikinnføring. Kun de aller nærmeste naboene har fått varsel. Dette kommer til å ha mye større påvirkning på området enn bare for de aller nærmeste naboene. Vi frykter også at det kommer til å bli mye større etter hvert enn det de planlegger nå. Det kan starte med noen mindre brakker, og utvides gradvis etter hvert. Det vil øke trafikken her, og naturligvis være en sikkerhetsrisiko. Dette vil eventuelt dreie seg om barnefamilier som skal sendes ut av landet. Hvorfor skal de plasseres inn i et eksisterende boligområde når Eidsvoll er så stort. Hvorfor skal de legge en lukket institusjon inne på et boligfelt. Vi forstår det ikke, sier Lynch.

Delen av eiendommen det er snakk om, er en tomt på 5,5 dekar på hjørnet i krysset Haslervegen/Hellestadvegen.

Spilte inn tomta

Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp) bekrefter overfor EUB at det er administrasjonen i kommunen som har spilt inn den aktuelle tomta som et mulig alternativ overfor Politiets fellestjenester.

– Deretter har vi ventet på at de skulle komme tilbake til oss med en avgjørelse på om de ville ha plassen eller ikke. Det har vært en sak om ny lokasjon for familieenheten tidligere og jeg har også orientert om saken i formannskapet. Tre kommuner er aktuelle som mulig ny lokasjon for familieenheten; Vi, Nannestad og Ullensaker, sier Vika.

Han forteller at kommunen også har mottatt en prisantydning for leie av det aktuelle området midlertidig.

– Det er overraskende for meg at de nå har gått ut med nabovarsler. Det må dreie seg om noen prosedyrer jeg ikke kjenner godt nok til. Ideelt sett skulle jeg ønske vi fikk tilbakemelding først på om de ønsket å gå for vårt område. Da hadde vi sluppet at folk hadde trukket konklusjoner på sviktende grunnlag, slik som skjer nå, sier Vika.

– Hvorfor vil kommunen legge til rette for en lukket enhet med gjerder i et eksisterende boligområde?

– For det første kommer det ikke høye gjerder på fire meter, slik vi kjenner det fra Trandum. Det vil bli satt opp moduler, og dette vil bli bygd og kledd inn. Det vil med andre ord se ut som et hus. Det vil heller ikke bli kjempestort. Tomta er på vel fire mål, og det skal være skog rundt og ligge skjermet. Det er snakk om at det kan havne 1–3 familier der og disse vil være der i 1–3 døgn før de sendes ut av landet. Pålegget går ut på at familieenheten skal flyttes ut av Trandum og få en ny lokasjon, nettopp for å gi et mykere inntrykk. Det vil naturligvis være en sikkerhetsenhet, men det blir ikke i nærheten av det som er på Trandum, svarer Vika.

– Hvor mye kan kommunen tjene på dette?

– Det er ikke mye penger å tjene for oss. Jeg kan ikke gå ut med noe nøyaktig beløp. Det viktige for oss er at dette vil gi 20–25 nye arbeidsplasser i kommunen. Det vil være positivt og verdifullt, svarer Vika.

Lite informasjon

EUB har flere ganger de siste ukene vært i kontakt med Politiets utlendingsenhet i sakens anledning. Mandag skrev én av våre journalister følgende spørsmål i én e-post: «Lurer på om det nå er bestemt hvor dette familieinternatet skal ligge, om det etableres i nybygg/brakker eller i eksisterende bygninger og når et slikt familieinternat eventuelt kan være operativt. Hva med bemanning ved et slikt etablissement?»

– Det foreligger ikke mer informasjon i denne saken foreløpig. Viser til svaret du fikk fra oss 22. mai, skriver kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i et e-postsvar påfølgende dag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.