Sorenskriver Odd Magne Gjerde er bekymret over situasjonen ved hans domstol -så bekymret at han nylig inviterte ledelsen for Domstolsadministrasjonen til å komme på besøk. Det er de som sitter på pengesekken fra bevilgende myndigheter. Og det er de som fordeler midlene ut til hver enkelt domstol.

IKKE LOVE NOE

Det kan «lønne» seg for en lovbryter å få saken sin berammet i Øvre Romerike tingrett framfor en annen domstol med lavere eller uten liggetid. Sjansen for at straffen blir mildere ved at man får strafferabatt, er høyere ved vår lokale domstol. Dermed står likhet for loven i fare. Det innrømmer Sven Marius Urke, direktør i Domstolsadministrasjonen. Likevel kan han ikke love Gjerde flere stillinger.

- Nei, det kan jeg ikke love. Øvre Romerike tingrett er ikke i en særstilling til tross for at den har ansvar for et område i stor vekst, i tillegg til hovedflyplassen. Jeg er fullt ut enig i at her trenger de gode og flere ressurser. Nå ligger forslag til statsbudsjett for 2017 i justiskomiteen. Der ligger det ikke an til økning. Tvert om ligger det an til en reduksjon på 10,3 millioner kroner til drift av domstolene, men det er viktig å presisere at det er driftsmidlene som reduseres fordi det totale budsjettet økes grunnet IKT investeringene. Vi skal ha et møte med Justisministeren, og jeg skal ta med meg signalene fra Eidsvoll. Vi ser at saksøkningen her ikke er midlertidig, men varig, og jeg kan love at vi følger med på utviklingen, sier han.

LES OGSÅ: Starter dagen før andre har tenkt en tanke

STRYKET POLITIET

For en tid tilbake ble politiet styrket med flere jurister. Det har muliggjort at færre saker blir henlagt og dermed generert flere tiltaler med påfølgende behandling i rettsapparatet.

- Dette mener jeg er bra, men dessverre har ikke dette blitt fulgt opp med flere stillinger her ved domstolen. Dermed har vi gått fra vondt til verre, sier Gjerde.

- Vi jobber jevnt, trutt og godt, men likevel klarer vi ikke å ta unna. Får jeg tilført en saksbehandlerstilling og en dommer til, vil vi være à jour i løpet av 2018.

Gjerde peker på flere viktige områder som blir rammet av den trange bemanningssituasjonen.

- Barnevernssaker får ikke den prioritet de etter loven skal ha, og vi bryter Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel seks når det gjelder kravet til rimelig saksbehandlingstid.

Han peker også på at de ansatte jobber under et konstant press, på grensen til hva som er forsvarlig arbeidsmiljø, og at situasjonen blir stadig verre.

- Gjør ikke dette inntrykk å høre, Urke?

- Jo, jeg blir påvirket av hva Gjerde forteller, svarer han.

Likevel kan han ikke love å styrke den hardt pressede domstolen med flere stillinger.

LES OGSÅ: Vitnestøtteordningen fungerer svært godt

LES OGSÅ: Dårligst i rettsklassen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.