Verdens fineste hund er fra Minnesund, sto det i Eidsvoll Ullensaker Blad 30. juni 2010. Da hadde «Roma», som hunden kalles til daglig, nettopp blitt verdensvinner i klassen for korthårede sanktbernhardshunder under World Dog Show i Herning i Danmark.

– Å vinne på verdensutstillingen er det største adrenalinkicket jeg har fått noen gang. Denne kan ikke beskrives, sa matmor Ruth Prøven fra Minnesund til avisen.

Ble stor stjerne

På denne verdensutstillingen, som kan sammenlignes med et verdensmesterskap i idretten, deltok til sammen 19.300 hunder, hvor «Roma» konkurrerte mot hunder fra både Sverige, Danmark, Estland, Tyskland, Nederland, Russland, Polen og Belgia.

Da var Roma bare drøyt to år gammel, og var det første året hun var gammel nok til å starte tittelsankingen.

– Det året tok hun hjem 13 titler, og etter det har det gått slag i slag, sier Prøven.

I dag fyller St. Zamba’s Remember Romance, som hun egentlig heter, ti år. Hun er nå og en grand old lady i bransjen, som kan se tilbake på en eventyrlig karriere hvor hennes utseende har imponert dommere fra alle verdenshjørner.

Erfaren jubilant

– Gjennom disse årene har Roma vist seg å være helt unik, noe hundedommere fra hele verden har sagt seg enig i. Hun fortsetter å vinne til tross for sin høye alder – og i desember tok hun hjem sin tittel nummer 23. Det skjedde i Stockholm, hvor hun ble kåret til Svensk Veteran Vinner 2017, sier Prøven.

Roma deltar nå kun på større utstillinger hvor det er titler å hente.

– Jeg hadde aldri drømt om at det skulle dukke opp en så fantastisk og unik hund – og det skjer nok aldri igjen. Hun er en «one of a kind», sier matmoren.

Ruth Prøven har drevet med sanktbernhardshunder siden 1992, og driver Kennel St. Zamba på Minnesund.

Frisk og rask Veteran

–Ti år er en høy alder for en sånn rase. Hun er kanskje ikke like rask som før, og en del grå hår har det blitt – men hun henger godt med, er frisk og lykkelig, sier Prøven.

Hun har deltatt på til sammen 150 utstillinger i sju land.

– Ingen sanktbernhardshund i Norden har oppnådd flere titler enn henne – gjennom alle tider!

– I dag blir «dronningen» hedret og feiret med sine to kullsøstre og de andre hundene her på kennelen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.