- Fritt behandlingsvalg har begrensninger i forhold til økonomiske rammer, sier administrerende direktør Ove Allers i Incita. 
Recoverysenteret ble for to år siden godkjent som fullverdig psykiatrisk sykehus. Det vakte stor oppmerksomhet at driveren Incita tilbyr et medisinfritt behandlingstilbud for mennesker med psykiske helseutfordringer. I juni ble senteret også godkjent under ordningen fritt behandlingsvalg. Denne innebærer at en pasient som skal til behandling i spesialisthelsetjenesten har mulighet til å velge mellom offentlige og private behandlingssteder. For Incita og Hurdalsjøen Recoverysenter fungerer det ikke helt slik i praksis.
LES OGSÅ: Skal behandle psykiatriske pasienter med sunt kosthold og trening

PÅ STATENS REGNING

- For det første er ikke ordningen fritt behandlingsvalg så godt kjent ute i spesialisthelsetjenesten, på sykehusene og hos fastlegene. I tillegg er det døgnpriser som setter klare begrensninger på hvor mye ressursbruk du kan ha på pasientene. De er relativt sett lave. Det vil si at vi kan gi behandling til en god del pasienter, men de som er dårligst og har et høyt symptomtrykk, trenger mer ressurser enn rammene denne ordningen gir, sier Ove Allers i Incita.
Han viser til følgende tall for å billedlegge:
* Ifølge Samdata var gjennomsnittlig kostnad per oppholdsdøgn i den offentlige spesialisthelsetjenesten i psykisk helsevern for voksne 11.945 kroner i 2014.
* I psykisk helsevern for voksne er den høyeste fritt behandlingsvalgprisen per behandlingsdøgn 3.500 kroner.
- Da må vi ha andre avtaler med helseforetakene og sykehusene for å tilby de plasser, og der er det liten plan fra det offentlige for å ta i bruk de private. Nå er det mer slik at vi løser enkeltbehov hos enkeltsykehus, enn at det er en helhetlig plan rundt det. Vi opplever at Helse Sør-Øst har kjøpt tjenester fra ideelle og rammeavtaler gjennom ganske mange år, men historisk sett har de helt utestengt de private kommersielle fra rammeavtalene, sier Incita-sjefen.
Ordningen fritt behandlingsvalg gjør at de som henviser skal gi informasjon om valgmulighetene og anbefale det som er mest hensiktsmessig for pasienten sin. Tanken er at flere private behandlingssteder skal behandle pasienter på statens regning, noe som gir pasientene flere valgmuligheter når de skal til behandling i spesialisthelsetjenesten. Dette kan føre til både kortere ventetid og at pasientene kommer raskere til behandling.
- Fritt behandlingsvalg fungerer bra for noen pasientgrupper, men for mange gir den ikke noe bedre tilbud eller større valgfrihet. De mest ressurskrevende vil ikke kunne få et tilbud under der. Pasienter som er under tvang, for eksempel tvangsmedisinering, er unntatt fra ordningen. Det betyr at vi ikke kan gi dem plass, og det er ofte dem som trenger valgalternativer mest.
- Noen lysning å spore?
- Skal regjeringen lykkes med denne reformen, så må den videreutvikles. Ellers risikerer de at den blir for lite brukt og blir en parentes. De skulle vurdere den etter ett år, og det har gått nå. Vi får se om det kommer noen endringer, sier Ove Allers.
I mellomtiden står 60 prosent av kapasiteten ubrukt på Hurdalsjøen Recoverysenter.
LES OGSÅ: Privat helseforetak starter psykiatrisk sykehus ved Hurdalssjøen

JOBBER HARDT FOR Å UTVIDE ORDNINGEN

Tone W. Trøen (H) vil jobbe hardt for at fritt behandlingsvalg videreutvikles og utvides.
- Jeg mener vi må gi pasienter mer frihet til å velge, og at vi fortsetter å redusere ventetidene ved å utnytte den ledige kapasiteten. Kommer Ap til makten etter stortingsvalget, faller hele valgfriheten bort. Det bekymrer meg, og jeg regner med det også bekymrer Incita, sier stortingsrepresentanten, som også er medlem av helse- og omsorgskomiteen. Hun sier hun er svært glad for at Hurdalsjøen Recoverysenter er med i fritt behandlingsvalgordningen.
- Institusjonen tilbyr medisinfrie behandlingsforløp, noe som er etterspurt og etterlengtet av svært mange som trenger psykisk helsehjelp. At pasienter som ønsker medisinfrihet, nå selv kan få velge seg til Hurdal, er det viktigste med hele reformen fritt behandlingsvalg, sier Wilhelmsen Trøen. Hun setter også pris på at Incita er tydelige i sine tilbakemeldinger hva angår pris.
- Jeg merker meg spesielt at de har kapasitet som står ubrukt. Innspillene når det gjelder de økonomiske rammene er vi kjent med fra flere hold, og vi tar det med oss i det videre arbeidet, sier hun. Det er vedtatt en gjennomgang av kostnadene knyttet til reformen etter første hele driftsår (2016). Denne vil derfor foreligge neste år.

Dette er fritt behandlingsvalg

Ordningen fritt behandlingsvalg ble innført 1. november 2015.
Den innebærer at pasienter får mulighet til å velge hvor de ønsker å motta behandling - både i det offentlige og blant enkelte godkjente private virksomheter.
Fritt behandlingsvalg innebærer også at de regionale helseforetakene skal kjøpe mer fra de private gjennom anbud, og at de offentlige sykehusene ikke lenger har begrensninger på hvor mange pasienter de kan behandle. Ordningen er hjemlet i pasient- og brukerrettighetsloven, samt i spesialisthelsetjenesteloven.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.