• SOM EN DRØM. Nå går lesingen og skrivingen som en lek for Signe Linnea. – Nå er hun som en helt ny jente, sier mamma Grethe Vangen Gustafsson.

– Jeg hadde vondt ved øynene og i hodet, og klarte ikke å se bokstavene. De hoppet over hverandre og byttet plass. Både på samme linje og med bokstaver på linjen under. Men nå ser jeg bokstavene på riktig sted, smiler Signe Linnea Vangen Gustafsson (8). I løpet av 1. trinn merket foreldrene i Maura-familien at noe ikke stemte. Da tok mamma Grethe Vangen Gustafsson grep, tok med seg Signe Linnea på synstest og havnet til slutt hos Sundet Optikk. Der fant de ut at hun hadde indre skjeling.

– Da hun skulle lese satt hun med boka på skakke. Jeg rettet den opp, men raskt var den i samme posisjon. Da jeg rettet den på nytt, så jeg plutselig at hun satt med hodet på skakke. Da forsto vi at vi måtte ta henne med på en synskontroll. Inntil da hadde lekser, og spesielt lesing, vært helt pyton, sier mamma Grethe.

Har hjulpet mange

Sundet Optikk har siden 2010 drevet med synsterapi. Nå har de også ansatt en masterstudent som har dette som interessefelt. Det er Naima Ahmed, som har blitt populær blant barn og unge.

– Dette er et viktig arbeid, og vi gjør alt for å hjelpe dem som kommer til oss, sier Ahmed.

– Vi har allerede hjulpet mange til en bedre hverdag. Synsterapi er trening av øynenes muskulatur og bevegelse, samt oppfattelsen av hva man ser. Det dreier seg på mange måter om fysioterapi for øynene, sier Lise Bjørnsen, optiker og eier av Sundet Optikk. Mamma Grethe Vangen Gustafsson forteller at Signe Linnea også falt mye da hun gikk i barnehagen. Hun har også pådratt seg to armbrudd – i ringefingeren og håndleddet.

– I ettertid er det lett å se at en del av dette også kan forklares med synsutfordringer. Nå er hun som en helt ny jente. Leksene går som en lek og hun spiller saksofon i korps. Der ser hun linjene og følger med på notene. Vi merker også at balansen hennes er blitt mye bedre, sier mammaen.

Kan avdekkes enkelt

Én av ni trenger briller eller annen oppfølging, viser tall fra Høgskolen i Sør-Øst Norge hvor. optikerstudenter har undersøkt skolebarn i en årekke.

– Mange barn går gjennom både barne- og ungdomsskole uten at synsproblemet oppdages. Barn er vant til det synet de har, og vil selv kompensere med triks som hjelper dem til å mestre hverdagen. Enkle synstester og synstrening kunne hindret flere i bli skoletapere og droppe ut av skolen, sier Lise Bjørnsen.

– Nå skriver jeg bedre, ser hva jeg skriver og leser og gjør det mye raskere enn tidligere. Det er nesten som jeg har fått et nytt liv, sier Signe Linnea (8).

Ti tegn som tyder på at barnet ser dårlig

 • Barnet har vanskeligheter med å sitte stille og konsentrere seg
 • Barnet lukker ett av øynene
 • Barnet blir fort sliten ved nærarbeid
 • Barnet er lyssky
 • Barnet klager over hodepine
 • Barnet kjenner ikke igjen ansikter på avstand
 • Barnet klager over uklare bokstaver
 • Barnet liker ikke å lese
 • Barnet myser
 • Barnet klager over uklart syn

Mistenker du at barnet ditt sliter med synet, kan du kontakte din lokale optiker og be om synstest. Testene og metodene tilpasses barnets alder, og vil avsløre om det er behov for briller eller kontaktlinser.

VILBERG SKOLE: – Haster med å få bygd ny skole i midtbygda

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.