Med hovedfokus på sunt og skreddersydd kosthold, trening - og naturopplevelser starter Incita psykiatrisk sykehus med minimum 30 plasser ved Hurdalsjøens bredd.

- Målet vårt er å hjelpe mennesker med psykiske lidelser til å leve gode og selvstendige liv uten unødvendig eller overdreven bruk av medikamenter, sier Ole Andreas Underland til EUB.

Han er daglig leder i det private helseforetaket Incita og snakker sammen med kollegaene Ove Allers og Ingunn Ruud Hofstad, ivrig om den store nysatsingen ved Hurdalsjøens bredd. Hurdalsjøen Recoverysenter er et fullverdig psykiatrisk sykehus, har plass til 30 beboere og vil i full drift ha 80-90 ansatte fordelt over 2.500 kvadratmeter der Østsiden bo- og behandlingssenter hadde tilholdssted. Lenge har medisinering vært en sentral del av behandlingen i psykiatrien. Den nye storsatsingen til Incita er derfor banebrytende.

LES OGSÅ: Privat helseforetak starter psykiatrisk sykehus ved Hurdalssjøen

Skreddersyr hverdagen

- Vi vil skreddersy hverdagen for våre pasienter. Her vil det være stort fokus på fysisk trening, sunt og økologisk kosthold og rike naturopplevelser, sier økonomi- og administrasjonssjef Ove Allers.

- Pasientene vil selvsagt også ha samtaler med psykologer, og være gjennom et passende behandlingsløp. De vil også kunne få medisinsk behandling, men det er ikke vårt hovedfokus. Vi vil forsøke å finne andre mulige løsninger først, sier Underland.

- Vårt virkemiddel er å møte det enkelte mennesket med respekt og forståelse av deres situasjon. Alle mennesker er forskjellige og all hjelp og støtte må være individuelt tilpasset, sier han videre.

Eksperter fra ulike fagmiljøer er ansatt ved det nye psykiatriske sykehuset. Flere av dem har selv erfaringer med psykiatrien.

- Erfaringskompetanse er også et bærende element i en recoveryorientert behandlingsfilosofi. Vi har god tilgang på medarbeidere og medhjelpere med egne livserfaringer og legger vekt på å nyttiggjøre deres erfaringskompetanse i kombinasjon med helsefaglig utdannet personale på alle nivåer. Undervisning og aktiviteter søkes gjennomført felles for personale og brukere, sier Underland.

Skal lage ti sentre i Norge

Trekløveret forteller at Hurdal Recoverysenter bare er starten på deres storsatsing i Norge.

- Snart vil det være ti slike psykiatriske sentre bygd på samme lest rundt omkring i Norge. Vi satser også på å bygge ett til her i Hurdal, og er i forhandlinger om en aktuell lokalitet. Det vil også komme en skole med undervisningsmuligheter i tankegangen her, sier Underland.

- Vi har et fantastisk samarbeid med kommunen og økolandsbyen, og beliggenheten kunne ikke vært bedre, sier Allers.

LES OGSÅ: Signerte millionavtale som sikrer videre drift på Bøn og Valstad sykehjem

Sa opp jobben for nysatsingen

Da Ingunn Ruud Hofstad i vår leste om Incita-planene i Hurdal i EUB bestemte hun seg for å si opp Oslo-jobben.

- Jeg leste EUBs sak, sendte en e-post til Incita og et par samtaler senere endte det med at jeg startet her og flytter tilbake til Hurdal, sier Ingunn, som jobbet med HR i PGS i oljebransjen. Nå er hun HR-sjef i Incita. Lokaliteten til Hurdal Recoverysenter betyr noe helt spesielt for henne.

- Det var morfaren min Erling Ruud som bygde stedet her for 40 år siden. Han bygde det for fellesskap, omsorg og mange av de samme verdiene Incita står for. Jeg har selv studert psykologi, og har tro på helheten med fokus på kosthold, trening og naturopplevelser, sier hun.

4x4-oppfinneren med på laget

Medisinprofessoren Jan Hoff er med på Incita-laget i nysatsingen.

Han regnes som én av landets fremste treningseksperter, og er blant annet godt kjent for treningsmodellen 4x4.

- Vi er svært glade for å ha Jan med på laget. Få, om noen, kan trening og treningslære like godt som ham. Jan vil bistå med tilrettelegging og tilpasning av fysisk aktivitet for pasientene ved Hurdal Recoverysenter, sier Ole Andreas Underland i Incita.

1. november en nøkkeldato

1. november er reformen om fritt behandlingsvalg planlagt innført.

Det betyr at det etableres en godkjenningsordning der alle private virksomheter som oppfyller visse krav kan levere definerte helsetjenester til en pris fastsatt av staten. Det åpner også for at pasientene selv kan velge hvor de ønsker å bli behandlet, slik det har vært åpnet for gjennom fritt sykehusvalg. Dette vil kunne skape en helt ny hverdag for Hurdal Recoverysenter.

LES OGSÅ: Plass til 18 unge og enslige asylsøkere

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.