Rådmannen har kommet med sin oppsummering av fjorårets drift. Der er det lyspunkter, men også bekymringer.

OVER TRE MILLIONER MINDRE BRUKT

Når det settes to streker under fjorårets regnskap, viser det et ørlite positivt netto driftsresultat. Det er ikke mer enn på 0,12 prosent, mens fylkesmannen ønsker seg minst 1,75. Skulle Hurdal nådd dette målet, måtte kommunen gått med rundt fire millioner i overskudd. 2015-resultatet var noe bedre med pluss 0,5 prosent.

Kommunen har brukt i underkant av 3,2 millioner kroner mindre enn den hadde regnet med – dette til tross for både sterk befolkningsvekst og et driftsregnskap som hadde en merbelastning på rundt 5,6 millioner kroner - et beløp som var feilført tidligere.

Det positive resultatet ble oppnådd selv om det ikke ble kuttet i tjenestetilbudet til innbyggerne.

BEKYMRET OVER SKRAPET DRIFTSFOND

Noe som rådmannen bekymrer seg over, er en skrapet kasse merket ubundne driftsfond. Der lå det kun 425.00 kroner på kistebunnen, noe som gir kommunen trangt handlingsrom og dårlig evne til å takle uforutsette hendelser.

Økonomiplanen for de neste årene er lagt opp til negative driftsresultat, om det da ikke settes inn sparetiltak som monner. Om det skal settes i gang nye tiltak, må det finansieres med å kutte andre steder.

At kommunen ikke har noe på kistebunnen å tære på, gjør det ekstra utfordrende.

EN KOMMUNE I VEKST

Hurdal kommune vokser, i likhet med sine nabokommuner, voldsomt i innbyggertall. Veksten i 2016 var på 2,6 prosent, mens tallene for 2014 og 2015 var på henholdsvis 2,1 og 3,1 prosent. Fortsetter dette, vil Hurdal om kort tid runde 3000 innbyggere. Ved utgangen av 2016 bodde det 2.910 mennesker i kommunen.

Men en høy befolkningsvekst gir «voksesmerter», påpeker rådmannen. Dette fordi kommunen umiddelbart får økte utgifter, mens det tar en tid før de nye innbyggerne blir netto skatteytere.

NÆR FORDOBLET PÅ FIRE ÅR

Personer som mottar økonomisk sosialhjelp, har økt fra år til år. I 2013 var det 47 personer som fikk slik hjelp, mens det i 2016 var 73.

Hurdal har de siste fire årene bosatt totalt 22 flyktninger. I fjor fikk 22 flyktninger bostedsadresse Hurdal.

Når det kommer til seniorpolitikk blant kommunens egne ansatte, får alle over 62 år avtale om 10.000 kroner i bonus eller ei uke fri – om de da går full stilling.

Sykefraværet i fjor var på 8,42 prosent. Det er en nedgang fra 2015. Da var det på 10,3 prosent.

LES OGSÅ: Enda verre i Hurdal enn politikerne trodde

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.