Etter noen tilsynelatende endeløse uker med hetebølger, skyfri himmel og ikke så mye som en dråpe med fuktighet, kan brannvesenet endelig puste lettet ut.

– Nå har det kommet såpass mye nedbør at vi har fått normalsituasjonen igjen, sier brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike brann og redning.

Viktig med restriksjoner

Brannvesenet har mandag morgen hatt et arbeidsmøte, og gjort en helhetsvurdering. Der kom de fram til at de skulle fjerne restriksjonene på bruk av ild, som har vært gjeldende siden 20. mai.

– Når det var så tørt, var det viktig med restriksjoner og tiltak. Nå som forholdene har bedret seg, er det viktig å ta ned igjen de restriksjonene, forklarer Karlsen.

Vanlige lover gjelder

Men det betyr ikke at det er fritt fram for å tenne bål i skauen. Nå gjelder de lover og regler som vanligvis gjelder på denne tiden av året.

Det vanlige bålforbudet sier at det er forbudt å gjøre opp ild eller på annen måte bruke åpen ild i skog og utmark i sommerhalvåret – mellom 15. april og 15. september. Likevel har du lov til å bruke godkjente grill- og bålplasser.

Følg med på varselet

Brannvesenet oppfordrer folk til å fortsette å følge med på deres hjemmesider, facebooksider, og i avisa.

– Det er viktig å følge med på de lokale bestemmelsene der man bor, eller der man ska lbrenne bål. Det er store forskjeller i distriktene, så vi oppfordrer alle til å følge med på nettsida vår og i lokalmedia, sier Karlsen.

Nå vil også de som søker om å få tenne bål på sankthansaften, som oftest få det godkjent.

– Vi vil ta tak i søknader om sankthansbål, og akseptere det i de fleste tilfeller, sier Karslen.

Fakta

  • Øvre Romerike brann og redning (ØRB) innførte i slutten av mai totalforbud mot all bruk av åpen ild i eller i nærheten av skog og mark til i alle kommuner på Øvre Romerike.
  • Det var også forbudt å bruke faste bål- og grillplasser og engangsgriller.
  • Nå er det igjen åpnet for forsvarlig bruk av bål, og vanlige regler for bålbrenning gjelder.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.