• KERAMIKK. Har du behov for en ovn til å brenne keramikk så finner du det på VUSK.

Vilberg ungdomsskole ble bygget for å huse framhaldsskole og realskole i 1958. I 1967 ble ungdomsskolen innført i Eidsvoll. Skolen er nå fullstendig nedslitt og nå skal det bygges ny. Men på loft og i kjeller ligger skolehistorie helt tilbake fra krigens dager lagret. Det er dette og mer til som skolen nå skal selge på loppemarked og auksjon.

KJEPPHESTER, KART OG GARNVINNER

FAU-leder Christine Meklenborg Salvesen og avdelingsleder Trygve Føllesdal viser vei gjennom nedslitte korridorer, opp trapper og inn dører. Så er vi oppe i det aller helligste – loftet. Der ligger de merkeligste ting lagret.

Kjepphester, om det er noen som fremdeles rir dem, rakeriver med tretenner, båndopptakere fra 1950-tallet, bunker med gamle skoleplansjer, blant annet mannens kjønnsorgan skjematisk framstilt og skogsmaurens liv og levnet på bakken og inni maurtua.

Gamle, og litt nyere symaskiner, garnvinne, broderigarn i lin, en androgyn utstillingsdokke og tilnærmet antikke oljekanner. Er du keramiker og trenger ei dreieskive og en ovn til å brenne produktene dine i, finner du det på Vilberg ungdomsskoles salg lørdag.

Inntektene fra salget skal gå til finansiering av den tradisjonelle fjellturen for 9.-trinnet. Den har hittil blitt en mulighet med dugnadsarbeid.

– Dessuten trenger vi å rydde opp. Det er ikke alle tingene vi kan ha med over i en ny skole. De fleste objektene blitt historiske. Vi bruker ikke veggkart lenger, sier Føllesdal. Men veggkartene har blitt er viktige, historiske dokumenter. Mange av dem er fra før muren mellom Øst- og Vest-Tyskland falt og Europa så helt annerledes ut enn nå. Det er også kart som viser Afrika den gangen mange land var kolonier og bibelens lander, trykket i Sverige i 1943.

LES OGSÅ: Ny Vilberg ungdomsskole

Fakta Vilberg ungdomsskole

  • Bygget i 1958
  • Fungerte som framhaldsskole og realskole fram til 1967.
  • Da ble ordningen med barneskole fra 1. til og med 7. klasse opphevet i Eidsvoll og den 9.-årige ungdomsskole-ordingen ble innført. 
  • Nå skal det bygges ny skole. 
  • Lørdag er det Loppemarked og auksjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.