Det blir ei bok på om lag 400 sider som favner bredt både i tid og geografisk område, forteller Bauer.

MUSEUMSBESTYRER

Han er utdannet innen både etnologi, historie og norrøn arkeologi, og var i 37 år museumsbestyrer og konservator ved Gamle Hvam museum i Nes. Derfra har han også skrevet bok.

Totalt har han til nå skrevet ti bøker

Nå er han pensjonist.

– Jeg er fra Oslo og kom til Nes i 1980, men dattera mi med familie bor på Dal. Det var svigersønnen min om satte meg på ideen om også å skrive ei bok derfra, forteller han.

– Jeg fornemmer et sted som i gammel tid var et viktig tettsted og knutepunkt, sier Bauer.

– Ei tid var det fem butikker og to hoteller på Dal. Vi snakker om ei fortettet historie på et relativt lite sted.

MYE Å BESKRIVE

– Boka skal favne utviklingen bredt, hovedsakelig fra 1900 og fram til i dag, men jeg tar selvfølgelig med meg jernbanen fra 1853, og jeg går enda lenger bakover. Jeg skal skrive om næringsutviklingen, om fabrikker, hoteller, butikker og bakerier,om skolen, Malthes Minde Skjermertopp og Folkeparken, om noen av småbrukene, om Forsvarets virksomhet, om folkelivet og selvfølgelig om feriekoloniene, forteller han.

– Dal var et knutepunkt. Alle veger førte til Dal, og gamle og nye veger blir et tema, opplyser han.

I tillegg blir det omtale av sentrale personer og familier.

OGSÅ ULLENSAKER

Bauer tar for seg historien fra Dal helt opp mot Råholt, og han går også motsatt veg, inn i Ullensaker kommune.

– Jeg må ha med Dal herregård, kongevegen over Risebru og omlegging av veger, forteller han.

Bauer startet på bokprosjektet i januar i fjor og har allerede intervjuet 50–60 personer, men gir seg ikke med det.

– Jeg har en god del flere intervjuobjekter på lista, og jeg har lånt hundrevis av privat bilder som aldri tidligere er publisert. Bilder er viktig. I boka tar jeg med bådegamle bilder og nyere bilder, blant annet noen som jeg har tatt sjøl, forteller han.

I tillegg til muntlige kilder, har han hentet skriftlige opplysninger fra offentlige arkiver, fra kirkebøker og folketellinger som ligger på internett, fra bygdebøker og fra Eidsvoll Ullensaker Blad som hadde Dal som utgivelsessted fra 1901 til 1920. Planen er at bok skal være i handelen høsten 2019.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.