• EKELAND: Arne Ekeland er en av Norges mest skattende kunstnere, men som person var han innesluttet. Foto: John Granly

– Arne Ekeland var en person som ikke snakket med alle, for å si det forsiktig. Han likte seg best i lag med folk fra Nygård og som han gjerne hadde kjent hele livet, sier Rune Westengen, eks-journalist i Romerikes Blad (og spaltist i EUB), som arbeider på oppdrag fra Eidsvoll Historielag.

TYNNES I REKKENE

Ekeland var født 14. august i 1908, og hadde i dag vært 109 år. Han døde 28. februar 1994. Dermed er det helt naturlig at det ikke lenger finnes så mange muntlige kilder tilbake.

– Det tynnes i rekkene, ja. Jeg har allerede intervjuet noen mennesker som kjente ham, og jeg har flere på blokka. Men for å tegne et bredt bilde av ham, trenger jeg flere kilder, sier Westengen.

Det er skrevet mye om Ekelands kunst, både i bøker og tidsskrifter, men det er fint lite om personen Ekeland og hans liv og levnet som er på trykk mellom to permer.

– Det er personen Ekeland som historielaget ønsker å fokusere på, sier Westengen.

LUKKET PERSON

Ekeland var en lukket person som ikke gladelig ga seg i kast med fremmede folk. Han var et kjent menneske i gatebildet i nærområdet og han trivdes best i, og befant seg mest i, miljøet på Nygård.

– Han hadde mye humor, men det var sjelden ha ville prate med andre enn dem han kjente fra barndom og ungdom. Ellers var det kunstnere han mest omgikk. Men han var mye ute og reiste i utlandet. Der hentet han inspirasjon. Utover det var det fabrikkmiljøet i Bønsdalen som var inspirasjonskilden hans, forteller Westengen.

Sitt politiske engasjement, som preget store deler av hans produksjon, hentet han fra arbeiderstrøket Nygård.

– Nygård var faktisk Øvre Romerikes største tettsted en periode, sier Westengen.

BARN TIL BEKJENTE

Av forståelige grunner er det få tilbake som var på alder med kunstneren.

– Derfor er det naturlig å søke til barna til dem som kjente ham – de som var små da Ekeland vanket rundt på Nygård. Jeg trenger å få vite hva de husker. Fotografier er også kjærkomment. Mannen likte ikke å bli tatt bilde av, sier Westengen.

– Har du truffet ham selv?

– Nei, jeg har bare hilst da jeg traff ham helt tilfeldig. Jeg spurte flere ganger om intervju, men det var avslag hver gang.

LES OGSÅ: Arne Ekeland er den største etter Munch

Fakta

Arne Ekeland er en av Norges fremste kunstmalere.

Han ble født 14. august 1908 på Bøn i Eidsvoll og døde 28. februar 1994.

Hans kunst er preget av arbeidermiljøet på Nygård og fabrikkene i Bønsdalen.

Han var en politisk maler, og han var medlem av Norges Kommunistiske Parti.

Ekeland er representert i landets store gallerier og hans kunst henger også i Stortinget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.