Da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fredag avduket Munch-maleriet «Hode ved hode» og trykksteinen som hører til litografiet «Løsrivelsen», hadde sikkerhetsoppbudet rundt originalkunsten allerede vært gjennom sine første etapper. Planleggingen har foregått i halvannet år, og politiet sørget for sikker transportering opp til Gardermoen.

– For oss er det to ting som er viktig i forhold til Munch-kunst; Sikkerhet og klima. Monteren er en spesialdesignet sikkerhetsinstallasjon med eget klima. Alt er ivaretatt, og det er få steder som er mer sikkert enn en flyplass. Vi pleier aldri å si så mye om hva vi gjør for å sikre våre verk, men dette er hundre prosent sikkert, sier Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munchmuseet.

– Hva er verdien på verkene?

– Det kommenterer vi ikke, men det er klart det er snakk om store verdier. Bruken av politieskorte viser det, svarer han.

100.000 mennesker passerer

Avinor og Munchmuseet har inngått en tiårsavtale om å vise originale verk fra den verdenskjente kunstneren. Henrichsen opplyser at det vil bli satt opp to nye verk hver åttende måned. Tusenvis vil passere kunsten hver eneste dag, i det som er et unikt prosjekt i verdensmålestokk.

– Vi kjenner ikke til noe annet eksempel der originalverker til en verdenskjent kunstner stilles ut rett i fleisen på reisende på en flyplass, sier Henrichsen. Historien viser at eksklusiv Munch-kunst er attraktiv – også for tyver. «Skrik», «Madonna» og «Historien» har alle blitt stjålet. Slik er Munch-kunsten på Gardermoen tyverisikret:

* Plasseringen er ikke tilfeldig valgt. For å komme dit må man passere sikkerhetskontrollen.

* Monteren er ugjennomtrengelig og bunnsolid festet.

Voktes av politiet

* Nødvendig overvåkingsutstyr er installert. Verket holdes under kontinuerlig oppsikt av politiet.

– Monteren er en borg i seg selv. Det er et helt isolert klima der inne som blir overvåket kontinuerlig. Sikkerheten har vært en viktig del av jobben som er gjort. Jeg vet ikke hvor mange titalls slag som må til før det kan gå gull på glasset. Er ikke dette sikkert, vet jeg ikke hva som er det, sier Anne Beate Hovind, prosjektansvarlig for kunst på Oslo Lufthavn. Byrådsleder Raymond Johansen sier følgende for å understreke Munchs status som kunstner.

– Edvard Munchs «Skrik» er Norges største internasjonale kjendis. Ja, det er større enn Kygo, Sonja Henie og Ole Gunnar Solskjær, sier Johansen.

Kunst Oslo Lufthavn

«Å bringe inn verker i flyplassens bygninger og uterom som selvstendige uttrykk med høy kunstnerisk kvalitet og egenverdi knyttet til tid, sted og funksjon», er hovedmålet for utsmykningen.

Valg av kunstnere er gjort gjennom åpne og lukkede konkurranser ledet av en utsmykkingskomité.

Kåre Groven, Per Inge Bjørlo og Anna Karin Rynander er blant representerte kunstnere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.