• RIKTIG UTSTYR. Raymond Lishaugen jobber i sportsbutikk og kan mye om fiskeutstyr.

– Det er mye å tenke på, men er du bevisst får du en fin rutine på det. Da går det av seg selv, sier Lishaugen.

Sola skinner fra knallblå himmel. Han har sittet der på brygga i det lokale tjernet i noen timer allerede. Storfisken har foreløpig latt vente på seg denne dagen, men 32-åringen er tålmodig. Han har vært på utallige fisketurer og vet at det kan ta timer før den endelig sitter på.

Men hva skal egentlig til for å gå fra små abborpinner til ørret i sjarmerende tjern på over kiloen? Hvordan kan du få en gjedde på opp mot ti kilo på kroken? Lishaugen har fisket tusenvis av timer i livet, og jobber med temaet til daglig hos Sporten i Eidsvoll. Her er hans beste råd:

Velg riktig utstyr

Fisk på rette tiden av året. Finn ut når det er sesong for fisken du er på jakt etter.

Velg riktig utstyr. Det kan være vanskelig å få stor ørret og gjedde på liten sluk. Da må det velges grovere redskap. Antall bitt kan reduseres, men plutselig sitter den der.

Fisk aktivt med mark eller sluk. Tradisjonelt utstyr som Andersdupp kan fungere fint, men beveg marken opp og ned på bunnen.

Les vannet du fisker i og gjør deg kjent. Hvor er det mest sannsynlig at fisken står? Se for eksempel etter perfekte skjulesteder, som dype og mørke kulper eller vegetasjon i vannet. Ørreten er ekstra var og forsiktig. Slike steder kan derfor være perfekte for å få has på den.

Legg gjerne inn en ekstra fisketur ved værskifter eller i skumringen om kvelden. Da kan det være ekstra gode muligheter.

Vær stille og tålmodig. Storfisken kan være ekstra var for lyder. Det er gjerne en grunn til at den har blitt så stor. Storfisken kan like gjerne bite på time fire, som de første minuttene.

Noen av Raymonds triks

– Har du noen hemmelige triks?

– Jeg bruker mye dupp med duppstopper. Da får jeg bedre mulighet til å regulere hvor dypt jeg fisker, og kan fiske effektivt. Det er også et godt triks å fiske med sluk og i tillegg mark på en senestump bak. Da får du ekstra muligheter. Sterke farger på fiskeredskapen og lyd kan også gi økte sjanser. Mitt inntrykk er ofte at fisken biter i perioder. Du kan fiske en hel kveld uten særlig respons. Så kan du plutselig dra opp ti stykker den neste halvtimen. Får du først fisk kan det være et godt tegn på å fortsette, smiler Lishaugen.

– Helt til slutt: Hva er «må ha» i fiskeveska?

– Du må ha med deg noen sluker, to-tre dupptyper og søkker (både små til under duppen og litt større så du kan bånn- meite). Selv bruker jeg mye glidende opplegg. Det vil si at jeg fisker på bunnen med utstyr, som for eksempel søkker, som ikke gir fisken motstand om den biter, sier Raymond Lishaugen.

LES OGSÅ: Landet rekordstor ørret etter ti timers fiske

Visste du at...

...du trenger fiskekort de aller fleste steder. Dette ordner du via mobiltelefonen, på datamaskin via nettet eller i en lokal butikk.

...det er mye stor fisk lokalt. Nylig tok fiskeentusiaster en ørret på 1,2 kilo i Hurdal.

...hvert år settes det ut fisk i lokale vann.

...gjedde, abbor, mort og ørret er vanlige fisker å få på hele Øvre Romerike.

...Hurdalssjøen, Mjøsa, Vorma og Andelva kan være gode steder å fiske dersom du er på jakt etter storfisk.

...en del vann er ekstra godt egnet for å ta med barn. Ta kontakt med din lokale jeger- og fiskeforening for nærmere informasjon.

...Norges-rekorden på gjedde er 18,74 kilo. Den personlige gjedderekorden til Raymond Lishaugen er 15,42 kilo.

Oppskrift på kremet fiskesuppe til fire personer:

Du trenger:

2 ss smør

2 stk. gulrot

1 rød paprika

3 sjalottløk

2 stk. fiskebuljongterning eller fiskefondpakker

6 dl vann

400 g laks eller annen rød fisk, du kan også bruke torskefilet eller annen hvit fisk

3 dl kremfløte

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts pepper

1 ss frisk dill

4 skiver røkelaks

Slik gjør du:

1. Skrell og kutt gulrot og løk i biter. Rensk og kytt paprika i tynne strimler.

2. Fres smør i en kjele, og ha grønnsakene i. La det frese til paprikaen er myk. Ha i vann og buljongterning. La det koke i ti minutter.

3. Rør inn fløten og smak til med salt og pepper.

4. Kutt fisk i terninger. Senk temperaturen på kjelen, og legg i fiskebiter. La suppa trekke i ca. 5 minutter.

5. Kutt røkelaksen i fine strimler. Hell suppen i porsjonsskåler og ha røkelaks på toppen. Dryss over finklippet dill.

Server gjerne suppen med brød eller flatbrød.

OPPSKRIFT: ODA CHRISTENSEN

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.