Nylig ble det holdt en markering av oppstart av prosjektet med sjekkoverrekkelse fra Fortidsminneforeningen ved generalsekretær Ola H. Fjeldheim til eier Hans Petter Kværner.

Smia på Holen er opprinnelig et stabbur i laftekonstruksjon. Byggeåret er ukjent, men kan være helt tilbake til første halvdel av 1800-tallet. Nå skal smia settes i stand slik den en gang var.

Gårdstunet på Holen er et viktig kulturmiljø i Ullensaker, og er inkludert i kommunens kulturminnevernplan

– Bygningen ble antakelig flyttet til sin nåværende posisjon på tunet rundt 1930, og var trolig i bruk som smie fram til rundt 1950, sier Christine Haakstad, rådgiver kulturminnevern i Ullensaker kommune.

I DÅRLIG STAND

Smia er i dag i relativt dårlig stand. De nedre stokkene ligger rett på bakken uten noe fundament. Dette har ført til forskyvninger og råte i noe av treverket.

– Planen er at laftekassen skal demonteres og stokkene merkes slik at de kan settes tilbake på sin opprinnelige plass. Ødelagte stokker vil byttes ut. Laftekassen vil deretter bygges opp igjen og plasseres på stabbesteiner slik at den kommer litt opp fra bakken og nye råteskader forhindres. I tillegg skal en blåsebelg som fortsatt henger i taket inne i smia restaureres, sier Haakstad.

250.000 KRONER

Holen-prosjektet har nylig fått tilskudd på 250.000 kroner fra Fortidsminneforeningens prosjekt Kulturminner for alle, som igjen er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

– Gjennom Kulturminner for alle gis tilskudd til tradisjonshåndverk og istandsetting av kulturminner. Målet er å styrke våre gamle håndverk og sikre fellesskapets kulturminner. Ullensaker kommune er svært glad for at istandsettingen vil realiseres, sier Haakstad.

PLANLEGGING

Kommunen er involvert i prosjektet ved å bistå eier av Holen gård, Hans Petter Kværner, i søknadsprosessen og i planlegging og koordinering av prosjektet så langt.

Haakstad opplyser at det er hentet inn en håndverker, Ivar Schjerpen, med bred erfaring innen bygningsvern og tradisjonshåndverk for å utføre arbeidet.

– I tillegg skal byggfagelever ved Nes videregående skole delta i prosjektet, sier Haakstad.

LES OGSÅ: Tar vare på kulturminner

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.