Nå står 25.000 kvadratmeter klare til bruk og kun siste finpuss gjenstår før Akershus største videregående skole kan åpnes for elevene.  

Lys, luft, rene linjer, og spreke farger. Overgangen fra den gamle skolen, kun et steinkast unna, er enorm. Foreløpig står de fleste stolene, pultene og klasserommene urørt. Ingen har skrevet på smartboarden, tittet i bokhyllene, eller kjøpt seg mat i kantina.

Men snart, om bare noen få dager, skal korridorene fylles med latter, liv og røre. Stemmene fra 1.300 elever og 250 lærere. Prat om sommerferien og nytt skoleår.

– Jeg gleder meg stort

Torsdag 17. august «klippes snora» og år med venting er endelig over, når rektor Marit Gran åpner dørene og ønsker elevene velkommen til en flunkende ny skole, omtrent midt i Jessheim by.

– Jeg gleder meg stort, aller mest til det øyeblikket der jeg kan ønske alle velkommen! Den nye skolen er fantastisk fin med lyse og åpne lokaler, smiler rektoren, mens hun skuer ut over kantineområdet som snart skal huse både nye og gamle elever.

Siste innspurt før skolestart

Tre år har gått siden arbeidet med den nye skolen startet. 1. august overtok rektor og resten av ledelsen nøklene. Nå, to uker etterpå, begynner de fleste brikkene å falle på plass.

– Vi har begynt å komme i orden nå. Selv om det fortsatt gjenstår litt oppakning og småpirk, er alt er i rute til skolestart, forsikrer Gran.

Småpirk, både praktiske og tekniske ting som skal i orden. Den 25.000 kvadratmeter store skolen har blant annet 700 dører som skal merkes med romnummer og informasjon.

– Det er mer som skal gjøres enn man kanskje tenker over, sier studieinspektør Christian Andresen.

Når ting er gjort ferdig, må man lære skolen å kjenne. Lære å ta den i bruk.

– Husk å bruke døråpnerknappen nå da! Kommentaren, med humoristisk undertone, kommer fra rektor Marit Gran i retning en av lærerne som er på vei bortover i korridoren.

Flere muligheter

Det er kanskje ikke rart at man trenger en liten innkjøringsperiode når overgangen er såpass stor. Ting må læres, opplegg og rutiner kanskje endres – det meste til det bedre.

– De nye lokalene gir oss flere muligheter, som den gamle ikke hadde, sier Gran.

For mens den gamle skolen, bygget en gang tidlig på 70-tallet, ikke akkurat tilrettela for dagens behov, innbyr den nye virkelig til læring. Inspirerende farger og såkalte fyndord på veggene. Læringssenter med bibliotek og leseplasser. Auditorium som kan huse opp mot 250 mennesker. Ei diger kantine med flere hundre sitteplasser. Nytt utstyr, rom og lokaler til de ulike linjene. Lista er lang.

– Nå kan vi ha variasjon i undervisningen. For eksempel kan vi samle flere klasser i auditoriet og ha undervisning der, før vi splitter opp i mindre grupper og fortsetter undervisningen i klasse- eller grupperom. Vi har fått noen veldig fine arealer, som er fleksible og gir oss mange muligheter, påpeker Gran.

Studieinspektør Christian Andresen nikker enig.

– Læringssenteret er et annet flott eksempel. Det legger til rette for gode studiemuligheter, både alene og sammen med andre. Et fint sted å suge til seg kunnskap, sier han.

Seks ulike UTDANNINGSPROGRAM

Jessheim videregående tilbyr som tidligere både yrkesfag, studieforberedende og tilrettelagt opplæring. Den fire etasjer høye skolen huser nå i alt seks ulike utdanningsprogram. Alt fra studiespesialisering, helse- og oppvekstfag, til musikk, dans og drama. Et bredt spekter.

– Dans er nytt hos oss. Tidligere hadde vi bare musikk og drama. Denne linja har blant annet fått bandrom, dansesal og lydstudio, forteller Andresen.

Nede i førsteetasje ruver lokalene til teknikk og industriell produksjon. Sveisebåser med nytt utstyr og verkstedhaller til de mekaniske fagene.

– Verkstedene er laget store nok til at vi kan ta imot skurtreskere og anleggsmaskiner, sier studieinspektøren.

Oppe i andreetasje ligger en innendørs skolegård med trær, friske farger og sitteplasser med bord.

– Lyssjaktene i taket skal gi en illusjon av å være ute, forteller Andresen, og legger til at de ble laget for at nok dagslys skulle komme inn i bygget.

Innkjøringsperiode

Med få dager igjen til skolestart, er spenningen til å ta og føle på.

– Jeg tror ikke vi får noen store utfordringer knyttet til oppstart i ny skole, men det vil nok være en periode med små justeringer, mener rektor Gran.

Det er likevel én ting som kan gi grunn til bekymring – den mye omtalte parkeringssituasjonen på skolen. 64 parkeringsplasser fordelt på 250 ansatte.

– Det er noen ansatte som har gått sammen for å leie parkeringsplasser fra den katolske kirken. Sett bort ifra det, er parkeringssituasjonen foreløpig uendret. Både ansatte og elever blir nødt til å benytte seg av offentlig kommunikasjon, sier Gran.

Mulig parkeringskaos eller ikke. Det er likevel flere gleder enn bekymringer.

– Jeg ser virkelig fram til å komme i gang med ny skole, men det er rart med det. Vi har jo vært glad i den gamle skolen, så det er samtidig litt vemodig.

For mens den nye skolen fylles med minner og skaper rom for å bygge kunnskap, rives den gamle skolen sakte, men sikkert ned.

Fakta nye Jessheim videregående skole

  • Prosessen startet i 2014. Nå står 25.000 kvadratmeter med skolebygg klart til bruk.
  • Skolen er Akershus største enkeltstående skolebygg og på fire etasjer. Den har kapasitet til å huse 1.500 elever, men elevantallet vil starte på 1.300 ved skolestart, og økes over tid. 
  • Skolen har 64 parkeringsplasser, noe som vil si 0,3 per ansatt.
  • Den er bygget som et offentlig privat samarbeid (OPS).
  • Jessheim vgs tilbyr studiespesialisering, helse- og oppvekstfag, kunst, design og arkitektur, service og samferdsel, musikk, dans og drama og teknikk og industriell produksjon. I tillegg har skolen tilrettelagt opplæring. 
  • Skulebygg AS skal de neste 25 årene forvalte og drifte eiendommen fram til Akershus fylkeskommune overtar bygget. I mellomtiden skal fylkeskommunen leie lokalene.
  • Der den gamle skolen sto, skal det blant annet bygges et parkanlegg. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.