Blinde Kåre Dahl fortviler over utryggheten som har oppstått.

En del av grunnopplæringen til en førerhund er å ta kommandoen «Finn felt». Da vil den automatisk se etter de hvite sebrastripene for å lose den synshemmende trygt over veien.

– Hvordan skal hunden finne feltet når det er fjernet? spør Kåre Dahl.

FJERNE

Statens vegvesen er i ferd med å fjerne mange fotgjengerfelt.

De mener det vil bli tryggere for de myke trafikantene å krysse veien uten slike felt. Dette synspunktet har ikke Dahl noe sans for.

– Tvert om! Det vil gjøre situasjonen utrygg for de fleste, og da særlig for funksjonshemmede. Blinde og svaksynte vil få problemer med å finne et sikkert krysningspunkt av veien når ledehunden vår blir usikker, sier Dahl.

TRYGGHET

75 år gamle Dahl er en ivrig mosjonist, som blant annet har deltatt i Ridderrennet hele 47 ganger.

Daglig tar han sine spaserturer rundt omkring i nabolaget der han bor. Han går på gangveier og sykkelstier, og har sitt faste krysningspunkt over Riksveg 177 ved Styri i Eidsvoll.

– Her har jeg bestandig følt meg trygg. Den følelsen forsvant sammen med gangfeltet for en tid tilbake. Vegvesenets argumentasjon om at gangfelt skaper falsk trygghet, skjønner jeg ikke.

Jeg tror at bilistene viser større aktsomhet når de ser folk står ved et gangfelt og venter på å krysse veien enn hvis de bare står og venter i veikanten, sier Dahl, som har hatt førerhund i 40 år.

– Det er et veldig godt hjelpemiddel. Jeg går aldri ut i trafikken uten hund, sier 75-åringen.

FLERE, IKKE FÆRRE

Eidsvoll kommunale råd for funksjonshemmede (KRFF) har skrevet et brev til Statens vegvesen og påpekt hvilke ulemper fjerningen av sebrastripene vil få for funksjonshemmede.

Rådet viser til at funksjonshemmede opplever det trygt å kunne krysse veien på et oppmerket gangfelt og ber om at fjerning av feltene skrinlegges og at det heller opprettes flere i stedet for at det blir færre.

 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.