Året er 1979. Margaret Thatcher blir statsminister i Storbritannia, kjendis-sjimpansen Julius blir født og demonstranter lenker seg sammen ved Alta-vassdraget. Samme året som en 27 år gammel, mørklugget skøyteentusiast fra Styri i Eidsvoll får sin første faste jobb i Eidsvold Blad/Ullensaker Blad.

Lite visste han om at det var starten på en karriere i avisen han skulle bli redaktør for. Starten på fem tiår hvor han har prioritert og påvirket det lokale nyhetsbildet på Øvre Romerike.

REDAKTØRRYDDING

– Dette har vært en altoppslukende jobb som har preget livet mitt nesten døgnet rundt. Det blir rart og plutselig ikke ha det ansvaret for nyhetsbildet. Litt vemodig, men mest rart. Samtidig så gleder jeg meg litt, sier Erik Øsmundset.

Han sitter tilbakelent ved skrivebordet på kontoret sitt i Wergelandsgate 10 i Sundet. En håndfull bøker, et par slitte permer, noen innrammede avisforsider og en falmet isboks fylt med kulepenner er det eneste som står igjen.

– Når jeg har tømt kontoret de siste dagene og ukene har jeg ryddet og kastet meg gjennom EUBs historie fra min tid i avisen.

– Det har vært en lang reise gjennom en enorm medieutvikling. Jeg er heldig som har fått være med på alt det, sier redaktøren.

Hans siste leder er skrevet. Om noen timer skal hans siste avis sendes i trykken.

SKØYTER I SPALTENE

Erik debuterte i spaltene allerede som 12-åring. Den unge og aktive skøyteløperen banket på døra til lokalavisen med resultatlister fra ulike skøyteløp, mens fotograf-faren, som også var formann i skøytegruppa, sørget for bildene.

Karrieren var i gang. Senere som frilanser og sommervikar i sporten fram til han var ferdig på gymnaset. Etter tiden med gevær og kamuflasje i militæret prøvde han seg som lærervikar. Det viste seg å være en blindvei. Så ble det tre år i forsikringsbransjen på Hamar, etterfulgt av tre år som kultursekretær i Eidsvoll kommune. Men det var i lokalavisen han hørte hjemme.

En høstkveld i 1979 møtes redaktør Bjørn Terje Kaspersen og Jessheim-kontorets bestyrer John Granly blant akvariefisk og spisepinner på kinarestauranten i Sundet. De trenger en ny journalist på Jessheim, og har invitert Erik Øsmundset på middag. Han går ut igjen både mett og fast ansatt. Første dag på jobb: 1. november 1979.

– På den tida jobbet vi døgnet rundt, uansett om det var kveld eller helg. Og du verden så artig vi hadde det. Jeg begynte med hovedansvar for sporten i sør, i tillegg til kommuneansvar for Gjerdrum, sier Øsmundset.

RETT, RASKT OG RYDDIG

1. mars 1981 overtok Erik en ledig sportsstilling på kontoret i Eidsvoll.

– Sport har alltid ligget mitt hjerte nær, så dette var den optimale journalistjobben for meg.

Til tross for det gikk han over til en stilling som allroundjournalist sommeren 1987. Kort tid etter fikk redaktøren behov for en ny redaksjonssekretær – en ryddig, kjapp og effektiv type som hadde orden og oversikt. Akkurat de egenskapene kolleger trekker fram når de skal beskrive Erik. Han var derfor perfekt for jobben, og fikk den fra 1. april 1988. Under Terje Hermansens sjefredaktørtid ble stillingen endret til redaktør fra 1. januar 2003, stillingen han nå går av fra.

– Det er ingen tvil om at jeg har trivdes. For siden jeg begynte i EUB har jeg aldri søkt på noen andre jobber.

– Hva husker du best fra alle disse årene?

Han lener seg godt tilbake, hviler hånden på haken og tenker seg om.

– Det er så mye, men dette husker jeg veldig godt, og reiser seg opp og løfter ned en avisforside datert 3. januar 1991 fra kontorveggen.

Hele opplaget av neste dags avis var ferdig trykt denne sene januarkvelden. Plutselig smeller det. Det har skjedd en svært alvorlig ulykke på E6 ved Stensby, og journalister sendes umiddelbart til ulykkesstedet. To voksne og tre barn har mistet livet. De bestemmer seg for å kaste hele opplaget og lager en helt ny utgave i løpet av natten for å få med den store og tragiske nyheten.

– Det er eksempel på noe av det mest dramatiske og minnerike fra karrieren, sier Øsmundset.

Han ser på klokken. Den er 11.30. Det er på tide med lunsj.

PENSJON & MOSJON

Det durer og damper fra kaffemaskinen i kantina som fyller EUB-koppen halvfull med rykende, svart kaffe. Gjemt bak knitrende matpapir ligger de tre faste brødskivene stablet.

– Før spiste jeg det dobbelte. Da hadde jeg alltid seks skiver, sier Erik og smiler lurt.

Det er derimot endringer som har vært større enn matpakken gjennom hans tid i EUB. Alt fra å innføre tabloidformat, både flere og færre avisdager, en teknisk avdeling som har gått fra 25 til et halvt årsverk, nedlegging av trykkeriet, opprettelse av nettavis, nytt avisnavn, fra mørkerom til digitalkameraer og fra å jobbe i en papiravis til å være et flermedialt mediehus. For å nevne noe. Alt ledet av tre ulike sjefer med navn Terje.

– Derfor var det nesten rart da jeg i 2012 plutselig fikk en sjef som ikke het Terje. Men Roger Aarli-Grøndalen har gjort en stor og viktig jobb med å få fart på den digitale utviklingen.

De siste tre årene har Øsmundset jobbet i 60 prosent stilling. Nå er han pensjonist på heltid.

– Hva skal du fylle tiden med?

– Jeg ser fram til å bestemme over min egen tid. Jeg skal være vaktmester på eget hus og hytta på Finnskogen, tilbringe mer tid med mine fire barn, svigerbarn og åtte barnebarn, reise og holde meg i form gjennom turer på beina, sykkel og skøyter.

– Men jeg kommer til å savne miljøet i bedriften, og pulsen – det levende livet i jobben hvor ingen dag er lik.

FJELLSTØ PÅ GLATTISEN

Helt siden han var barn har skøytesporten vært en hobby og lidenskap for Erik, både som aktiv skøyteløper, trener og mosjonist. Siden 60-tallet og fram til nå har han hatt utallige verv i alt fra Eidsvold Turn og idrettskretser til komiteer og hovedstyret i Norges Skøyteforbund.

– Skøytesporten har betydd mye. Det har vært den arenaen jeg har kunnet koble av på.

I sesongen 02/03 ble Øsmundset oppnevnt som ny internasjonal mesterskapsdommer i hurtigløp på skøyter. Blant annet var han å se på isen som overdommer under vinter-OL 2010 i Vancouver i tillegg til utallige verdenscupoppgaver, norgesmesterskap og norgescuper.

– Det har ført meg til tre kontinenter og til sammen 15 land jeg nok ellers ikke ville besøkt så mange av. Det har vært en stor opplevelse, selv om jeg har sett mest flyplasser, hoteller og skøytebaner.

BEST BAK KAMERA

Smart, sporty og en smule streng. Partner for gode samtaler og hete diskusjoner. Så ryddig at han til tider har gått rotete journalister litt på nervene. Tydelig og rettferdig. Engasjert, oppdatert og alltid full oversikt. Trives litt alene, og har blitt rundere i kantene med årene. Slik beskrives han av nåværende og tidligere kolleger som kjenner han godt. Hva føler han selv han har lært og erfart på alle disse årene?

– Oi, dette var vanskelig. Nå skjønner jeg hvor vanskelig intervjuobjektene våre har det, og hvorfor jeg valgte jobben som stiller spørsmålene og er bak kamera, sier han, mens han leter etter de rette ordene.

– Det må være at de fleste saker har mer enn én side. Man må ikke tro det finnes kun én sannhet uten å sjekke. Også har jeg nok blitt mer ydmyk og forståelsesfull med årene.

På spørsmål om han gruer seg til å bli pensjonist kommer derimot svaret kort og kontant.

– Nei! Man kan ikke grue seg til noe slikt. Nå er jobben gjort, og jeg føler heldigvis jeg har hatt noe å bidra med og vært til nytte helt til siste slutt, sier Erik.

PC-en slås av. Kontorlyset slukkes. Rakrygget går han sitt siste oppløp gjennom korridoren i det åpne kontorlandskapet og klokkes i mål på mediemaratonet i EUB på tiden 37 år og 6 måneder. Mye kunnskap, erfaring og lokalavishistorie forsvinner ut døren og inn i pensjonisttilværelsen.

LES OGSÅ: Møt EUBs to nye redaktører

Hold deg oppdatert på det som skjer der du bor. Bli abonnent på EUB.


Fakta
  • Navn: Erik Øsmundset
  • Alder: 65 år
  • Sivilstand: Gift med Anne Karin, fire barn, åtte barnebarn
  • Fra: Oppvokst på Hammerstad, bosatt på Styri i Eidsvoll
  • Aktuell: Pensjonert redaktør i Eidsvoll Ullensaker Blad etter 38 år i bedriften.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.