Den står i fare for å bli revet fordi Gjerdrum Aktiemølle, som har rettighetene til vassdraget, skal avvikles.

Demningen på Storøyungen i Holter har skapt strid. Gjerdrum Aktiemølle skal avvikles, og kan derfor ikke sitte med ansvaret for demningen som Norsk vassdrags- og energidirektorat (NVE) har pålagt utbedring. Mølla har heller ikke vært i drift på mange år, og behovet for vannrettighetene er derfor ikke lenger til stede.

Dersom demningen rives vil vannstanden bli senket med to til tre meter.

VIL FINNE EN LØSNING

Det var et brev til Nannestad kommune fra advokatfirmaet Orwall & Co på vegne av Gjerdrum Aktiemølle, med beskjed om at selskapet ikke ser noen annen utveg enn å rive den 186 meter lange demningen, som gjorde at kommunen tok initiativ til et diskusjonsmøte med deltakere fra grunneiere, kommunen, berørte foreninger og andre interesserte.

- Dette var et positivt møte, både i selve møtet og småpraten etterpå. Det virker som alle er interessert i å finne en løsning, sier Hans Thue (Ap), varaordfører i Nannestad.

LES OGSÅ: Fylkesmannen kritisk til riving av demning

ARBEIDSGRUPPE

Nå skal det settes sammen ei arbeidsgruppe som skal starte sitt arbeid så fort som mulig.

Å utbedre og tette dagens demning vil bli dyrt.

- Derfor er kanskje det mest fornuftige å senke vannstanden noe, det vil si en nedklassifisering til risikoklasse null, sier Thue.

- Det vil bety en noe lavere vannstand enn det er i dag, men ikke lavere enn det er på tørre somrer. Det kan vi leve med, sier Hugo Nyholt fra Holter jeger- og fiskerforening.

Foreningen har vært sterkt kritisk til planene om å rive demningen.

Akershus Miljøkraft har også forsøkt å kjøpe rettigheten av Gjerdrum Aktiemølle, men for å få konsesjon ble det stilt krav om arkeologiske utgravinger.

- Dette blir så dyrt at det er uaktuelt, sier Tor Arne Hafstad, daglig leder i Akershus Miljøkraft.

MÅ FINNE EN LØSNING

Representant for grunneier Holter Almenning, Espen Asakskogen, bestyrer for Almenningsdrift Romerike SA, mener det må et samarbeid til for å redde situasjonen.

- Vi må gå sammen og finne en løsning. Storøyungen er uten tvil en kvalitet i Romeriksåsen, til fiske, friluftsliv og flerbruk, sier Asakskogen.

Lars Olav Jensen, leder for Nannestad jeger- og fiskerforening, mener at en opprettholdelse av dagens høyde på demningen ikke er realistisk.

- Ingen grunneiere vil sitte med ansvaret for en demning med risikoklasse én, sier Jensen.

KOMMUNEN MED PÅ SPLEISELAGET

Nannestad kommune har for flere år siden avsatt 300.000 kroner til demningen.

Storøyungen ligger i både Nannestad og Nittedal kommuner, og vassdraget går til Gjerdrum. Nå er håpet at også Gjerdrum og Nittedal skal bidra økonomisk for å redde den populære naturperlen i Romeriksåsen.

- Friluftsområdet benyttes av innbyggere fra mange av nabokommunene, sier Thue.

John Ødegaard fra Gjerdrum Aktiemølle opplyser at det i dag er 77 aksjeeiere i selskapet.

- Vi kan ikke forvente at disse 77 alene skal opprettholde friluftsområdet ved Storøyungen, sier han.

Hans Thue har nå tatt saken til Fylkestinget i Akershus.

- Dersom alle blir med og vi kan finne en god nok løsning for de arkeologiske utgravingene vil alle bli vinnere. Blir kravet om full arkeologisk utgraving framholdt selv om dammen nedklassifiseres, står demningen i fare for å bli revet. Da får vi jo heller ikke vite om eventuelle historiske funn, sier Thue.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.