Søndag kveld ble brannvesenet utkalt til skogen ovenfor gamle Hjera grustak på Dal. Turgåere hadde observert et brennende bål, men ingen mennesker, og ringte 110.

FANT GASSBEHOLDERE

Brannvesenet rykket ut, og fant bålet. De gjorde også flere skrekkinngytende funn: Flere gassbeholdere lå slengt i skogområdet. Og i den brennende veden lå de rødglødende restene etter spraybokser som nettopp var sprengt åpne. Metallet var deformert og vridd i alle retninger.

- Det sier seg selv at dette er farlig, sier Kvamme.

- I verste fall kan man bli drept. Det er enormt mye energi som utløses når en slik boks eksploderer, og det er sannsynligvis splinter og metallbiter som løsner i eksplosjonen. Det er bare flaks at ingen er blitt såret, sier Kvamme.

Les også: Avslørte minibank-svindel på fersk gjerning

SMÅ BARN

Basert på observasjonene til øyevitner tror Roy Kvamme det er snakk om relativt unge gutter som står bak.

- Vi er ganske sikre på at det er snakk om guttestreker og barn som er så unge at de neppe vet hvor farlig dette er. Dermed må vi appellere til foreldrene. Det er nok nødvendig at foreldrene til gutter i 12-13-årsalderen på Dal og Råholt tar en ekstra sjekk på hva gutta holder på med på kveldstid. Alle bør imidlertid snakke med barna sine om hvor farlig det er å gjøre opp ild og sprenge spraybokser, sier Kvamme.

Les også: Kastet søppel rundt på skole på Råholt

UBEHAGELIG

Nabo Per Erling Haugan, som bor i Hjeravegen, har observert stor trafikk i området ovenfor Gjera grustak blant barna i området den siste tiden.

- Før har skogen bak her ligget ganske urørt. Men i det siste har det vært mange veldig unge gutter ut og inn her. De er neppe mer enn 12-13 år gamle, sier Haugan.

- At de leker med bålbrenning og sprenging av gassbeholdere er selvsagt ubehagelig. Mest med tanke på dem selv, men også med tanke på bebyggelsen her, som lett kan rammes dersom det bryter ut en større brann, sier han.

Les også: Måtte bli med politiet

KAN FLYTTE HUS

Roy Kvamme sier det er enorme krefter i en liten gassbeholder.

- Beholderen er kanskje liten, men det er massive krefter ute og går, sier han.

Han sier at det er nok kraft i en liten camping-boks med propan til å flytte et bolighus av grunnmuren.

- Ja, hvis du har en slik boks i kjelleren og den eksploderer, kan den løfte hele huset, sier brannmannen.

Gassbeholderne som lå på bålet var ikke propan, men farlige nok.

- Vi må sørge for at dette tar slutt. Jeg skjønner at gutter kan gjøre guttestreker, men vi må forhindre alvorlige ulykker, sier Roy Kvamme.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.