• SENTRALT: Ordfører Tom Staahle ser gjerne at NRK legger sitt nye hovedkontor til Ullensaker.
  • JA: Opposisjonen ønsker NRK velkommen. - Det er naturlig at ordføreren reklamerer for kommunen på den måten, sier Eyvind Schumacher.

NRK skal bygge et nytt hovedkvarter innen ti år, antakelig et annet sted enn Marienlyst på Majorstuen i Oslo. Ordfører Tom Staahle ser gjerne at kringkastingens nye adresse blir Jessheim, noe han nylig formidlet til styreleder Birger Magnus i et brev. Her legger han særlig vekt på følgende faktorer:

Sentral beliggenhet i Norges mest sentrale knutepunkt.

Tilgang på kompetanse, og et stort nasjonalt og internasjonalt arbeidsmarked.

Kort vei til Oslo.

Kort avstand til offentlig kommunikasjon med tog, buss og flyplass.

BRUKTE 350 MILLIONER: Oppgraderte det gamle hotellet

Staahle trekker også frem Jessheims vekst, attraktive boområder, Gardermoen-hotellene med landets beste kongress/konferansetilbud, og god tilgang på areal.

GODE MULIGHETER

Staahle mener at deler av Jessheim næringspark, mellom Bilbyen og jernbanen, passer godt til landets ledende mediebedrift.

– Kommunen eier 80 mål av området og bedriftene på resten av arealet er på flyttefot. Det betyr mulighet for rask utbygging, få begrensninger og gode utvidelsesmuligheter, sier han og understreker at NRK kan bygge etter egne ønsker og behov.

– Dessuten er tomteprisene her lavere enn på mange andre sentrale steder, sier han.

NATURLIG LOKALISERING

Staahle er overbevist om at Jessheim er den mest naturlige plasseringen av NRKs hovedkontor.

– Byen er lett tilgjengelig for alle, også for ansatte som bor i Oslo, og passer dessuten svært godt for de mange ansatte i NRK som har stor reisevirksomhet. I tillegg har vi alle bykvaliteter i nærheten, som en slik institusjon er avhengig av, påpeker han.

Området Staahle foreslår ligger i den såkalte sentrumsdelen av næringsparken.

– Er det eiendommene der brannstasjonen og kommunens vedlikeholdsavdeling ligger i dag du tenker på?

– De også, men ikke nødvendigvis bare våre tomter. Det er flere grunneiere der og om NRK vil velge noen av dem må de selv bestemme. Dette er et transformasjonsområde og bedriftene som er der i dag skal flytte. Det viktigste er at NRK kommer til Jessheim, og vi vil sikre effektiv saksbehandling uansett hvor de velger å bygge. Næringsparken har uansett plass nok til at NRK kan bygge sin Media City her, sier han.

Kommunen betrakter det aktuelle området i næringsparken som selve indrefileten i sine byutviklingsplaner, og ordføreren er av den oppfatningen at en etablering av NRKs hovedkontor her bare vil understreke områdets attraktivitet.

TVERRPOLITISK STØTTE

Ordfører Tom Staahle er også ganske sikker på å ha bred politisk støtte for sitt utspill til NRK.

– Alle de politiske partiene her har ambisjoner om at Ullensaker skal være en attraktiv kommune. Da må vi våge å invitere denne typen institusjoner hit.

HELT AVGJØRENDE FOR BYEN: Vil ha dobbeltspor på jernbanen

– Tror du at NRKs hovedkontor på Jessheim kan bli en realitet?

– Det blir i alle fall ikke noe av om vi ikke prøver, og det er jo derfor vi går ut og inviterer dem til å komme hit. Jeg konkluderer med at NRK vil ut av Oslo. Vi kan raskt skaffe til veie det de skulle trenge av ytterligere informasjon, og stiller gjerne opp og organiserer befaringer. Ullensaker kommune har nå sendt et tydelig signal til NRK, og jeg ønsker dem velkommen til Jessheim, sier ordfører Tom Staahle.

FLERE INTERESSENTER

I februar i år konkluderte styret med at NRK trenger nye og mer hensiktsmessige lokaler. Om det blir flytting fra Marienlyst er ikke fastslått, selv om NRK forbereder salg. Det arbeidet kan imidlertid bli stoppet om forutsetningene for flytting ikke er til stedet. Uansett, nytt hovedkontor kommer til å bli bygd.

– Det er nødvendig for NRK å komme over i et nytt bygg dersom vi også fremover skal lykkes med oppdraget vårt. Vi trenger et bygg der vi kan utvikle organisasjonen, ta i bruk ny teknologi og jobbe på tvers, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK. 

Flere interessenter

– Kan Jessheim være aktuell?

– Vi har fokus på Marienlyst fordi det er verdiene der som skal danne grunnlaget for flytting. Styret og ledelsen er opptatt av at risikoen skal være håndterbar, vi kan ikke ta noen store sjanser med lisenspengene. Går ikke regnestykket opp må vi tenke oss om på nytt, sier prosjektleder Nils Bjarne Foss NRK, og bekrefter at flere interessenter er på banen.

– De fleste er fra Oslo, men også Lillestrøm har markedsført seg, sier han.

– Når tar dere en beslutning om Marienlyst eller ei?

– Dette er en prosess der andre enn oss også har hendene på rattet, men innen neste sommer har vi kommet langt på vei. Slike prosesser tar tid. Vi har ikke kommet langt i å plassere hovedkontoret annet enn at det skal ligge i Oslo-området, sier han.

HJERTELIG VELKOMMEN

At ordfører Tom Staahle står på for å få Politihøgskolen til Ullensaker, og nå også NRKs hovedkontor, støttes av opposisjonen. 

– Vi i Arbeiderpartiet ønsker selvfølgelig alle slike virksomheter hjertelig velkommen til Ullensaker, og synes det er helt naturlig at ordføreren reklamerer for kommunen på den måten, sier Eyvind Schumacher.

Ullensaker har underskudd på arbeidsplasser for de med høyere utdannelse, og Schumacher mener det vil være gledelig for kommunen med flere høykompetansearbeidsplasser. 

– Slike arbeidsplasser vil jo også kunne slå positivt ut på kommuneøkonomien gjennom økte skatteinntekter, etter mange år med nedadgående kurve for skatteinngang per innbygger sammenlignet med resten av landet. Så gjenstår det å se hvor mye realisme det er i disse utspillene, påpeker han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.