Før klokken er slagen 10 på mandag morgen, har det samlet seg en flokk mennesker utenfor dørene til Råholt bad. Etter å ha vært stengt i fire uker, er det endelig åpent igjen.

– Det er godt Hurdalsjøen er i nærheten, spøker Lasse Sørlie.

Han har med seg sønnene Noa og Elliot Fjeldheim-Sørlie på åpningsdagen, og er noen av de 20 som får gratisbillett av Råholt bad.

– Har dere ventet lenge på åpningen?

– Jaaaaa, vi har venta siden fem over halv ni, utbryter Elliot.

LES OGSÅ: Råholt Bad stengt på ny. Årsak? Kjemileveranse uteblitt

Prøvekjørt i Eidsvoll

Råholt bad benyttet inntil nylig rensemiddelet poolsan i sine bassenger. Dette var ment å være et alternativ til klor.

Badet har blitt stengt mange ganger, blant annet på grunn av for mye bakterier. Aktive svømmere har også klaget på at de blir syke av vannet, og poolsan har fått skylden.

Etter hvert besluttet politikerne seg for å bytte fra poolsan til klor, både i Eidsvollhallen og på Råholt bad.

– Vi har prøvekjørt i Eidsvollhallen nå i tre måneder, og det har gått knirkefritt, sier ordfører John-Erik Vika, som mener det er vel investerte penger.

Helt automatisert

Fire millioner kroner ble bevilget til omlegging fra poolsan til klor, i Eidsvollhallen og Råholt bad. Eidsvollhallen åpnet med klor i april, og nå har Råholt bad vært stengt for oppgradering i fire uker.

– Publikum vil ikke merke noen forskjell. Vi ser fram til stabil drift, sier daglig leder Jan-Christian Ulleberg etter åpningen.

EUB blir vist rundt i kjelleren, og forklart hvordan det nye systemet fungerer. Hele greia er automatisert, og sensorer måler hele tiden mengden bakterier og klor i vannet, og justerer seg deretter.

– Det styrer etter kjemi, og antall badende, slik at det blir mer stabil automasjon, forklarer prosjektleder Kjell Ivar Ørbæk, som har ansvaret for omleggingen.

LES OGSÅ: Stenger Råholt bad i juni

Enklere rensing

Ørbæk forklarer at med det nye systemet, vil det være enklere å rense vannet, som igjen vil føre til mindre stenging av badet. Som for eksempel når det kommer uønskede kroppsvæsker i vannet.

– Vi bare trykker på en knapp, så starter prosessen av seg selv. Vi vil klare å rense bassenget på en halvtime-time, sier Ørbæk.

Dermed ser Råholt bad framover på en ny hverdag. En hverdag som ikke er fylt med stengte dører og sinte badegjester.

– Alt annet er i så fall helt uventa, sier Ørbæk.

– Det er nesten synd det er knallvær, vi skulle hatt øsende regnvær nå, sier Ulleberg spøkefullt.

Billigere drift

Det nye systemet på Råholt bad vil også være mer energibesparende, og billigere i drift. Blant annet blir energien hentet ut av vannet som går ut, og brukt på nytt.

– Vi har fått utrolig mye for fire millioner, sier Ørbæk.

Fakta

  • Råholt bad har hatt mange problemer med rensemetoden poolsan, og har vært stengt mange ganger på grunn av dette.
  • Flere brukere reagerte på situasjonen.
  • 6. mars behandlet politikerne saken på kommunestyremøtet, og bestemte seg for å gå over til poolsan.
  • 2. juli åpnet dørene, med helt nytt rensesystem. 
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.