- Vi ønsker å starte et dagtilbud for eldre i en tidlig fase av demens. Det er et stort behov for aktivitetstilbud til denne gruppa, kanskje større enn det vi ser, sier Britha Lerberg Ødemark.

GLEDE I HVERDAGEN

Hun har sammen med sin far Roy Lerberg etablert firmaet Glede i Hver-dagen AS. Tilbudet vil ligge under Inn på tunet-konseptet. Britha, som er utdannet sosionom, har tidligere jobbet som aktivitør ved Nannestad sykehjem.

Britha har mottatt etablererstønad fra Innovasjon Norge i forbindelse med prosjektet, og de er klare til å ta imot brukere.

- Vi ser for oss at det kan bli to-tre dager i uka. Det skal være et lavterskeltilbud for alle som har nytte av å aktivisere seg, ikke bare for dem med diagnose demens. Alle har godt av å være i aktivitet, som for eksempel de eldre som fortsatt bor hjemme, men som er ensomme. Det er viktig å ikke isolere seg, sier Britha.

Glede i hverdagen er et tilbud til alle, både private og de som er i det offentlige systemet.

De har vært i samtaler med Nannestad kommune om sine planer, og vil også kontakte flere kommuner på Romerike.

- Vi ser for oss at vi kan tilby plasser til fra seks til åtte personer. Mennesker med demens trenger å ha det stabilt og trygt, og aktivitet kan bremse utviklingen av sykdommen, sier Britha.

LES OGSÅ: Venstre vil ha demenskoordinator i Nannestad

HISTORIE SKAPER MINNER

På stabburet er det et lite gårdsmuseum med bruksting fra gården.

- Dette er ting mange av de aktuelle brukerne, som gjerne har vokst opp på gård, vil kjenne igjen. Nettopp minner har en positiv innvirkning på mennesker med demens. Det skaper gjenopplevelser, sier Roy.

Matlaging er også en aktivitet de ønsker å få med brukerne på.

- Og så er jo det å samles rundt matbordet også en viktig del, sier Roy.

De har derfor planer om lage en kjøkkenhage med egne grønnsaker. Bærbusker er det på gården fra før.

- Vi skal også skaffe oss en bil som vi kan hente brukere som bor i nærområdet. Da kan vi også ta dem med på turer til skogen. For øvrig vil brukerne aktiviseres med varierte gjøremål, som det er muligheter for på en gård, sier Britha.

DYR ER VIKTIG

Hun og mannen Øystein Ødemark tok over gården etter Øysteins foreldre i 2013.

- Å kunne jobbe for å gi mennesker med demens en bedre hverdag er noe jeg brenner for, og da vi tok over gården fikk vi ideen om å etablere dette tilbudet, sier Britha.

På gården er det både sauer, høner, kaniner og katter.

- Dyr har veldig god effekt på folk med demens. Vi har også tilgang på hester, men foreløpig har vi ikke det selv, sier hun.

LES OGSÅ: Krever strakstiltak i demensomsorgen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.