Luftekanalene øverst på Panorama-bygget har vært et yndet sted. Der har kaiene funnet seg en ideell reirplass, mørkt, tett og usjenert. Loftet er så trangt at folk vanskelig kommer til. Der har en hel flokk kaier flydd ut og inn hele dagen. Nå har kommunen foretatt inspeksjon ved hjelp av lift og videokamera og montert gitter foran luftekanalen.
Se flere kaie-bilder i bildegalleriet
- Det er åpninger tvers igjennom så kaiene har kunnet fly inn på den ene sida og ut på den andre, forteller avdelingsleder Arnstein Bakken ved eiendomsforvaltningen i Eidsvoll kommune.
- Det var ikke mye aktivitet inne på loftet da vi foretok inspeksjonen, og det så heller ikke verst ut der inne. Nå stopper vi kaietrafikken. Vi setter rister foran åpningene slik at kaiene ikke lenger kommer inn, forteller han.
Allerede abonnent på papirutgaven? Slik får du digital tilgang

REIRBYGGING

Våren er her, og fuglene bygger reir. Det er i de aller fleste tilfellene en hyggelig registrering, men det kan også by på ubehagelige overraskelser.
Kaiene er blant fuglene som bygger reir i hulerom. Disse svarte og koksgrå kråkefuglene opptrer i store flokker og trives i befolkede områder. De bygger reir i hulerom ute i naturen, men også inne i skorsteinspiper og kanaler. Der fostrer de opp ungene, og alt hva det fører med seg av matrester og skitt.

BRANN

Slik reirbygging er ikke bare ukoselig og uhygienisk. Det kan også være farlig. For noen år siden oppsto det en stor pipebrann i et hus i Eidsvoll. Der hadde kaiene bygd reir inne i pipa om våren. Da huseieren tente opp i ovnen om høsten, oppsto et alvorlig branntilløp. Brannvesenet var heldigvis raskt på plass og fikk slokt.
Se også: Sidensvanser på rognebærjakt.

I LUFTEKANALEN OG KJØKKENVIFTA

Brannepisoden er absolutt ikke eneste tilfelle av huslig kaiebygging.
- I vår begynte kaiene å bygge reir i luftekanalen på badet i annen etasje hjemme hos oss, forteller Olaf Tufte på Vilberg i Eidsvoll.
- Vi hørte det kaklet og romsterte inne i veggen. Vi skjønte det var i luftekanalen, og da jeg fjernet dekselet foran kanalen, fant jeg en masse kvist og kvast som vitnet om at kaia var i ferd med å bygge reir, forteller han.
- Jeg skjønner ikke hvordan fuglene og ungene kommer seg ut av sånne tette kanaler, legger han til.
- To ganger tidligere har vi fått kaie i kjøkkenvifta i første etasje. Da har vi måttet lukke alle dører og sette opp vinduet og vente på at fuglen fant vegen ut igjen, forteller han og kommer med følgende tips:
- Det kan være lurt å sette netting foran luftepipa på taket.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.