– Det er stor fare for skogbrann, og vi bor i nærheten av skogsområder, så vi bestemte at vi ikke skal selge flere engangsgriller før brannvesenet eventuelt gir oss grønt lys, sier Omid Momand.

Initiativet har Momand selv tatt med sine ansatte på Rema 1000 i Maura. Brannsjef John Arne Karlsen blir veldig glad for å høre nyheten.

– Det er kjempefint, det liker jeg å høre. Virkelig en gladnyhet, sier Karlsen.

Ansvar

Brannsjefen har selv tenkt på hva de kan gjøre med handelsapparatet i forbindelse med engangsgrillene.

Det er ingen tvil om at de utgjør en stor fare for brann når det er så tørt som nå, men likevel kan ikke brannvesenet gå inn og fortelle folk hva de kan selge.

– Det er vanskelig for oss som tilsynsmyndighet å si at butikkene ikke skal selge engangsgriller. Derfor er det veldig flott at de som er i den bransjen, som skal leve av å selge ting, tar det ansvaret, forteller Karlsen.

– Et kjempeproblem

Brannvesenet snakker mye sammen om hva de skal gjøre videre, og hva slags spesifikke tiltak de kan gå ut med for å dempe risikoen for brann. Men handelsapparatet er godt utenfor brannvesenets virkeområde.

– Derfor vil vi benytte muligheten nå til å oppfordre flere til å gjøre det samme. Vi setter veldig pris på initiativ. I og med at finværet fortsetter, må man strekke seg enda lenger for å forebygge branntilløp, og engangsgriller er et kjempeproblem, sier Karlsen.

Viktigere enn penger

Rema 1000 på Maura vil nok tape litt på avgjørelsen om å ikke selge engangsgriller, men Momand sier at det er noen ting som er viktigere enn penger.

– Ja, vi taper på det. Det var mange som kom i butikken og spurte etter engangsgriller i går, men vi nektet å selge. Det er viktigere å passe på samfunnet vi bor i, sier Momand.

Grill hjemme og ta med ut

Når engangsgriller er såpass farlige at Rema 1000 på Maura ikke vil selge dem, så betyr ikke det at man må gå sulten på stranda, eller i skogen.

– Man kan kjøpe grillkull, og grille forsvarlig hjemme. Hvis man bruker sin egen grill, så passer man litt bedre på. Så kan man grille hjemme, og ta med seg maten ut. Det er mitt tips, sier Momand.

Fakta

  • Det er meget stor skogbrannfare i hele distriktet, og det er ikke spådd nedbør av betydning den nærmeste tida.
  • Øvre Romerike brann og redning (ØRB) har innført totalforbud mot all bruk av åpen ild i eller i nærheten av skog og mark til i alle kommuner på Øvre Romerike fra søndag 20. mai.
  • Det er også forbudt å bruke faste bål- og grillplasser og engangsgriller.
  • Tillatelser til brenning som allerede er gitt inndras inntil videre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.