Det er kanskje ikke alle jubilanter som får sin egen pilegrimsferd etterfulgt av gudstjeneste og piknik i Wergelandslunden, men så er Eidsvoll kirke heller ingen helt vanlig jubilant.

2017 er året da Eidsvoll kirke, eller kirkestedet om man skal være mer presis, feirer 1000 år. Jubileet markerer også Eidsvolls, kanskje noe ukjente, men sentrale rolle i tilknytning til kong Olav, rikssamlingen og innføring av kristendommen i Norge.

Historisk bakgrunn

Utgangspunktet for feiringa tar oss med tilbake til 1017. Olav Haraldsson, senere kong Olav, den hellige, er på reise i Norge og legger turen innom Eid(svoll).

– I Snorre Sturlasons kongesagaer beskrives begivenheten. Olav Haraldsson skal ha gått til ottesang og latt seg synge messe for i kirken på Eid, forteller Bjørnar Robertsen, organist i Eidsvoll.

Men mens han var i gudstjeneste skal Haraldsson ha fått bud om at noen konger fra Oppland ønsket å nedkjempe han. Haraldsson klarte imidlertid å overliste kongene og kunne fortsette sin kristningsferd nordover.

– Uten denne begivenheten kan man jo anta at historien ville sett ganske annerledes ut, sier Robertsen, og viser til Haraldssons sentrale rolle i rikssamlingen og innføringen av kristendommen i Norge.

Starter jubileet på olsok

At feiringa starter på olsok, selveste Olavsdagen, er dermed ikke et helt tilfeldig valg.

– Det er nokså naturlig, med tanke på at Olav den hellige var her på Eidsvoll, sier sogneprest Arnstein Johnsen.

Jubileet starter med pilegrimsferd fra Fagerlikrysset, bort til Eidsvoll kirke, hvor det holdes gudstjeneste, etterfulgt av kunngjøring på kirkebakken og piknik i Wergelandslunden.

– Det blir en pilegrimsvandring og feiring for både liten og stor, forteller sognepresten, som selv skal ta imot pilegrimsfølget når de ankommer kirka.

– Nå håper vi bare på godt vær og oppmøte, sier Johnsen.

LES OGSÅ: En stor kulturbærer

Ser fram til mer feiring

Jubileet stopper imidlertid ikke der. I september fortsetter feiringa med storkonsert i kirka.

– 9. september blir det mer feiring. Et nyskrevet stykke, som utspiller seg på Olav den helliges tid, skal framføres av amatørteateret. Stykket etterfølges av en konsert hvor det spilles musikk fra 1000-tallet og fram til i dag. Du kan kalle det en tidsreise i musikken, forteller organist Bjørnar Robertsen.

Mer vil duoen foreløpig ikke røpe.

– Jeg tror ikke vi vil si mer, annet enn at det blir utrolig spennende, avslutter Robertsen med et smil.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.