Disposisjonsfondet vil være brukt opp ved årets slutt, og da vil kommunen sitte igjen med et underskudd på tre millioner kroner. Dette underskuddet tar rådmannen med seg når hun jobber med budsjettet for neste år og resten av økonomiplanperioden.

FIRE MILLIONER MERFORBRUK

Det er sektor for levekår, skole og oppvekst som særlig utmerker seg økonomisk negativt ved å ha brukt fire millioner mer enn budsjettert. Dette er spesielt knyttet til økte kostnader til private barnehager, stor økning i aktiviteten til barnevern og sosialtjeneste og merforbruk knyttet til lønn og sykefravær.

Rådmannen sier i en kommentar at hun ser en rekke utfordringer i forhold til økonomisk styring, rapportering og oppfølging og at mange tiltak allerede er iverksatt.

Lønn og sosiale utgifter utgjør 61 prosent av kommunens totale driftsutgifter. Her er overforbruket ved utgangen av august på 4,7 millioner kroner, men det stygge tallet reddes av sykelønnsrefusjoner. Med dette blir de totale lønnskostnadene «bare» en million høyere enn budsjettet.

– 2017-budsjettet er stramt og det stiller høye krav til disiplin og kontroll, kommenterer rådmannen og legger til at man ikke kan bruke mer av disposisjonsfondet, mener rådmannen.

– Merforbruket vil påvirke kommunens tjenesteyting, omfang og prioritering. Situasjonen påvirker også den sosiale dimensjonen på en rekke områder.

INVESTERINGER KUTTET

Det er vedtatt i 2017-budsjettet å bruke fire millioner kroner til ombygging av vann og kloakk og nytt ringesignalanlegg til to millioner kroner ved helsetunet. Utvikling av kommunal eiendom og utbygging av infrastruktur i Hurdal sentrum var vedtatt med totalt 800.000 kroner. Disse tiltakene er kuttet ut.

Investeringsbudsjettet for inneværende år var vedtatt med 9,5 millioner kroner. Justert budsjett havner på nær 14 millioner – dette til tross for at seks millioner kroner er borte.

Kommunen har tatt opp et formidlingslån på 5 millioner, finansiert investeringsprosjekter med 3,5 millioner, digitalisert teknisk arkiv, gitt 139.000 kroner til ny trapp ved Hurdal kirke, kjøpt inn møbler for 250.000 kroner og innkjøpt ny fettutskiller på helsetunet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.