Både han og familien, Granhaugåsen Grendelag, der han er kasserer, og flere andre EUB har snakket med har opplevd et aldri så lite strømsjokk etter at de har fått installert de nye automatiske strømmålerne til Hafslund.

- Siden grendelaget fikk installert den nye strømmåleren på høsten i fjor har strømforbruket økt med 20 til 26 prosent hver eneste måned. Det er ganske mye. Hjemme har vi også fått høyere strømregning. Den har økt med 15 til 20 prosent for familien, sier Skjølås. Den nye strømmåleren skal blant annet sørge for at du som forbruker slipper å lese av strømmåleren. I tillegg skal det bli lettere å styre strømforbruket på sikt.

- Det interessante er jo at grendelaget vårt, som har samme LED-belysning i 37 lysstolper hele året, har økt såpass betydelig i forhold til samme periode i fjor. Og de lysene bør ikke bruke mer nå enn da, sier han og legger litt spøkefullt til:

- Fordelen med den nye strømmåleren, er at den gir et så mye høyere strømforbruk at jeg ikke har råd til å fyre med elektrisitet - så da får jeg fyre med ved og produsere litt CO2. Tatt opp med Hafslund

Grendelaget og flere andre har tatt opp problemstillingen med Hafslund.

- Flere har fått høre fra Hafslund at de gamle målerne telte for sakte, sier Skjølås.

Han kjøper ikke den begrunnelsen. Boligfeltet Skjølås og naboene bor på er 16 år gammelt.

- Vinteren har vært mildere i år enn i fjor. Hjemme skulle det for eksempel vært brukt langt mindre strøm enn samme periode i fjor, ikke opptil 20 prosent mer. Vi brukte 500 kWh mer i november 2016 enn i november 2015. Brukervanene våre har ikke endret seg. Alt i huset sto på det samme i denne perioden som i fjor. Det er ingen logisk forklaring på dette.

- Hva betyr dette for familien?

- Vi har tatt grep. Varmepumpa er satt ned fire grader, varmeovnene på soverommene og gullvarmen er skrudd ned og vi fyrer med ved. Da har vi fått strømforbruket ned under normalen, men barna synes det er kaldt på soverommene.

Flere opplever det samme

Flere andre opplever det samme i vårt distrikt.

- Jeg synes prisen har økt enormt. Prisen økte allerede måneden etter at jeg fikk ny måler. Sammenliknet med 2015/2016 var det i november og desember en økning på 37 prosent, og det har jo ikke akkurat vært kaldt i 2016, kontra 2015, sier Connie Veronica Pettersen på Råholt.

- Vi har opplevd en stor økning på strømregningen. I desember økte forbruket med 123 prosent i forhold til 2015. Svaret vi får ved henvendelser til Hafslund er at de nye målerne er mer korrekte enn de gamle. Hafslund bør redegjøre skikkelig for økningen i forbruket, og ikke bare servere oss forbrukere standardsvar og mene vi skal ta til takke med det. Det blir litt spesielt at det skal øke så mye, når strømforbruket har ligget så jevnt i alle tidligere år, sier Jeanette Slora Johansen fra Eidsvoll.

LES OGSÅ: Overskuddsenergien settes inn på en konto hos Hafslund

Slik svarer Hafslund på kritikken

- Vi må oppfordre kundene til å følge med på forbruket over tid og sammenlikne lengre tidsperioder, sier kommunikasjonsdirektør Truls E.A. Jemtland i Hafslund.

- Det ser ut til at enkelte kunder sammenlikner sluttsummen på fakturaen, uten å se nærmere på hva den inneholder. Det kan være at de har fått en høyere regning fordi det er lenge siden de har lest av måleren og dermed fått etterfakturert en periode, eller de kan ha fått strøm og nettleie på samme faktura. Ta for eksempel kWh-forbruket i desember 2014, 2015 og sammenlign med desember 2016 dersom man var samme antall medlemmer i husstanden og var hjemme hele perioden. Det er også en kjent sak at eldre strømmålere begynner å gå sakte med årene. Men ikke i nærheten av de avvikene som er blitt omtalt i enkelte lokalaviser. Eldre mekaniske målere med dreieskive går tregere med årene. Som gjennomsnitt regnes at de går én prosent saktere per 16 år, sier Jemtland til EUB.

108.000 nye

- Hvor mange har klagd på økt strømforbruk med nye målere til dere i Hafslund?

- I forhold til at det er 108.000 nettkunder som har fått ny strømmåler er det begrenset hvor mange som har klagd. Av dem som klagd er det en håndfull som har krevd kontroll av ny måler.

- Hvordan følger Hafslund opp dette nå? Er det slik at dere kommer til å foreta noen endringer, i og med at så vidt mange melder tilbake at regningen er blitt dyrere?

- Vi er ikke enige i påstanden om at mange melder at regninger en blitt dyrere. Myndighetene har pålagt alle norske nettselskaper å bytte til automatiske strømmålere før 1. januar i 2019. Målerne er godkjente av justervesenet og blir kalibrert før de blir sendt ut til montasje, svarer kommunikasjonsdirektøren.

Fakta om nye strømmålere

Før 1. januar 2019 skal det byttes omkring 2,5 millioner strømmålere totalt i Norge.

Hafslund Nett startet monteringen av nye automatiske strømmålerne våren 2016.

Mange land, blant annet Sverige og Danmark, har allerede installert nye strømmålere.

I Eidsvoll, Hurdal og Nannestad ble det skiftet i 2. halvår i 2016.

I Ullensaker og Gjerdrum er det planlagt skiftet i første halvår 2017.

Med de nye strømmålerne får Hafslund Nett tilsendt forbruksdata hver time automatisk.

LES OGSÅ: Det er ikke klimavennlig med mat og skog på tanken

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.