– Det handler om å være opptatt av hva vi skal gjøre for flyktningene i bosettingsperioden, få de tidligst mulig ut i aktivitet og lage differensierte løp i forhold til om de skal ut i jobb eller utdanning, sier Bakken til EUB. Hun er avdelingsleder for arbeid og inkludering i Nav i Ullensaker. «Ullensakermodellen» er grunnlaget for arbeidet med bosetting av flyktninger i flyplasskommunen, og i april skal Bakken holde innlegg på den store Inkluderingskonferansen i regi av JobbAktiv.

Jobb og utdanning viktig

– Jobb og utdanning er naturligvis svært viktig for å få flyktninger best mulig integrert i lokalsamfunnet. Våre programrådgivere fokuserer på inkluderingskompetanse og tett oppfølging etter Supported Employment-metodikk. Vi har tett oppfølging hele veien, og har hatt gode resultater med en egen markedskoordinator som jobber ut mot arbeidslivet. Det er alfaomega med tett dialog med arbeidsgivere for å lykkes. Mange av flyktningene har kompetanse som kan nyttiggjøres i det lokale arbeidsmarkedet. Det handler om å få tak i denne, jobbe med den, presentere den for folk i arbeidslivet og se om det kan være match, sier Bakken. «Ullensakermodellen» ble født våren 2016, vedtatt politisk i desember samme år og er sentral i det gode integreringsarbeidet i kommunen.

Dette er viktig for å lykkes

– Hva må til for å lykkes med integreringen av den enkelte flyktning?

– Først og fremst må de ha vilje til å ville lykkes selv. De må forstå hva Introduksjonsprogrammet er. De kommer hit til et nytt sted med ny kultur og nytt språk. I tillegg har mange krevende traumer å forholde seg til, sier Bakken.

– Vår oppgave er å være tett på, hjelpe til og sette inn tiltakene som trengs for å få dem på den rette banen. Vi driver veiledning om karriere- eller utdanningsvalg. Vi vet hva arbeidsgiverne krever og de fleste er mottakelige for den informasjonen, sier Carine Bakken.

Instroduksjonsprogrammet

  • Et kommunalt tilbud og er én av to ordninger i introduksjonsloven. 
  • Programmet varer som regel i to år, men kan være kortere dersom personen ikke lenger har behov. Programmet skal være på fulltid. 
  • Hoveddelen av programmet skal bestå av opplæring i norsk og samfunnskunnskap og tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til yrkeslivet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.