• Lykkes: Ekteparet Randi og Hans Jacob Sundby har lyktes godt med sin barnehagesatsing. Her fotografert sammen i 2003.Arkivfoto: Gunn Wilberg
 • VED STARTEN: Første barnehage startet de i Kristiansand. Her er Hans Jacob Sundby i EUB 12. august 2004, før etableringen på Jessheim.

– Det er noen nye på vei inn hele tiden. Vi åpner nesten én ny barnehage i uka i snitt, sier Hans Jacob Sundby, eier og daglig leder i Læringsverkstedet. Nå nærmer Læringsverkstedet seg 200 barnehager i Norge. Dette gjør de til den største private enkeltaktøren i det norske barnehagemarkedet. Omsetningen økte med over 50 prosent i 2016, til drøyt 1,7 milliarder kroner. Få storselskaper i Norge kan vise til like sterk vekst i samme periode. På listen over Norges 500 største bedrifter var Læringsverkstedet blant de 15 selskapene med sterkest omsetningsvekst i fjor, ifølge DN. Ingenting tyder på at veksten vil avta. Nå satser de også i Sverige.

LES OGSÅ: Uten felles språk fant barna hverandre i leken

Eier halvparten hver

– Vi har kjøpt en aktør som heter Inspira og tar over 1. august. Det er 38 barnehager og fire skoler. Vi jobber også med et par andre oppkjøp i Sverige, sier Sundby. De regner med en ytterligere omsetningsvekst i 2017, til 2,6 milliarder kroner. Ekteparet Randi og Hans Jacob Sundby har fortsatt full kontroll over selskapet, og eier halvparten hver av aksjene gjennom investeringsselskapet HJR Holding AS.

Hans Jacob Sundby kommer rett fra besøk hos svigerfamilien i Kristiansand. Randi, ektemannen Hans Jacob og de fem barna i alderen 7 til 16 år, reiser gjerne dit så fort værtjenesten YR melder fint vær. Nå sitter Hans Jacob inne på hovedkontoret på Gystadmarka på Jessheim. Utenfor løper flere barn rundt og leker. De tilhører barnehagen som har tilhold i samme bygg. Det Jessheim-bosatte ekteparet har de siste årene bygd opp Læringsverkstedet til å bli Norges største private barnehagegruppe med en omsetning som nærmer seg tre milliarder kroner. Den første barnehagen startet de opp i Kristiansand i 2003. Den andre i hjembyen Jessheim året etter. Over 50 barnehager ble kjøpt opp i fjor. I tillegg åpnet de fire selvbygde.

LES OGSÅ: La ned grunnsteinen for nytt lekehus for barna

Snart 6.000 ansatte

På hovedkontoret på Jessheim er det cirka 50 ansatte, mens det totalt i barnehagegruppen nå nærmer seg 6.000 ansatte.

– Det er helt klart et stort behov for flere barnehageplasser i Ullensaker, uttalte Sundby i et EUB-intervju 12. august i 2004. Det var ved startstreken. Siden har ekteparet knapt sett seg tilbake. Men selv om de har fulgt den samme suksessresepten fra første sekund, har det skjedd mye i barnehagebransjen.

– Rundt 2010 ble det full barnehagedekning i Norge. Nå er det nok barnehager og lovpålagt at du har rett på plass. Dermed har myndighetene begynt å vri det fra kvantitet, som det var veldig fokus på når vi startet på begynnelsen av 2000-tallet, til kvalitet. Det skaper et stort behov for økt profesjonalisering i næringen.

Som et resultat av dreiningen har Læringsverkstedet fått muligheten til å kjøpe opp stadig flere enkeltstående aktører.

– Dette, kombinert med endret livssituasjon, gjør at mange selger. Hele kvalitetstrøkket gjør at du som enkeltstående barnehage kan føle at du har litt snaut med ressurser til å utvikle alle disse tingene, sier Sundby.

På hovedkontoret har de nærmere 50 ansatte som jobber med kontrollarbeid og pedagogiske program.

– Hva har vært suksessresepten?

– Som stor aktør, tiltrekker du deg svært kompetente folk. Vi har aldri hatt og har ikke tallstrategier, ergo går det alltid eller aldri som vi hadde tenkt. Det som ligger i bunnen for oss er visjonen om å få verdens viktigste verdier – barna – til å vokse, sier Hans Jacob Sundby.

Lever på Statens tilskudd

Hovedandelen av Læringsverkstedets inntekter kommer fra offentlige tilskudd.

Driftstilskuddene for private barnehager varierer fra nær 200.000 per år for de yngste barna, til snaut 100.000 for de eldre barna. 

Så mye har de tatt ut i utbytte

Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby har fått millionutbytte.

De eier 50 prosent av aksjene hver gjennom investeringsselskapet HJR Holding as. Siden selskapet ble stiftet i 2012 har ekteparet årlig tatt ut fire millioner kroner i utbytte. Over de siste fem årene er det da utbetalt 20 millioner kroner i utbytte. Til Dagens Næringsliv har Sundy forklart at utbyttet ikke stammer fra selve barnehagedriften, men fra annen næringsvirksomhet som eiendomsutvikling.

I tillegg mottok Hans Jacob Sundy drøyt to millioner kroner i lønn og godgjørelse for jobben som daglig leder for Læringsverkstedet Gruppen, ifølge regnskapene.

Her er barnehagene deres i vårt distrikt

Læringsverkstedet har til sammen 18 barnehager på Øvre Romerike. Her er oversikten.

Ullensaker

 • Læringsverkstedet barnehage Borgen, Kløfta
 • Læringsverkstedet barnehage Ekornrud, Jessheim
 • Læringsverkstedet barnehage Nordbymoen, Jessheim
 • Læringsverkstedet barnehage Olaløkka, Jessheim
 • Læringsverkstedet barnehage Skogmo, Jessheim
 • Læringsverkstedet barnehage Solhellinga, Jessheim
 • Læringsverkstedet barnehage Verkensveien, Jessheim
 • Læringsverkstedet DoReMi Gystadmarka, Jessheim

Eidsvoll

 • Læringsverkstedet barnehage Bjørnsrud skog, Dal
 • Læringsverkstedet barnehage Dal, Dal
 • Læringsverkstedet barnehage Folkeparken, Dal
 • Læringsverkstedet barnehage Mork, Eidsvoll
 • Læringsverkstedet barnehage Råholt, Råholt

Nannestad

 • Læringsverkstedet barnehage Maura, Maura

Hurdal

 • Læringsverkstedet naturbarnehage Hurdal, Hurdal

Gjerdrum

 • Læringsverkstedet Bekkeberget, Gjerdrum

Nes

 • Læringsverkstedet barnehage Haga, Auli
 • Læringsverkstedet Neskollen barnehage, Auli

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
 • Slette kommentaren din
 • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.