I et brev til flere tomtefestere i Nannestad varsler Nannestad kommune at de begjærer rettslig skjønn for fastsettelse av ny festeavgift.

De av tomtefesterne som har bestridt den nye festeavgiften mottok mandag 23. mars et brev, datert 22. mars, hvor kommunen opplyser at den vedtatte oppjusteringen av festekontraktene opprettholdes fra og med 2014.

Det vises til at Nannestad tomtefesteforening ikke er enig i at verdigrunnlaget er korrekt og at festekontraktene gir grunnlag for oppregulering etter endringen i pengeverdien og ikke endringen i markedsverdien.

AVGIFTEN BESTRIDES

Kommunen skriver også at det ikke er hjemmel til å kreve inn ny festeavgift så lenge den er bestridt.

- Nannestad kommune vil derfor begjære rettslig skjønn på de aktuelle eiendommene både med hensyn på verdigrunnlaget for oppjustert festeavgift og hjemmel for regulering etter endring i markedsverdien. Denne prosessen vil bli varslet særkilt, heter det blant annet i brevet som er signert av Rune Storstein, kommunalsjef teknisk.

I brevet heter det også at de som har bestridt festeavgiften vil bli fakturert tidligere festeavgift fram til denne prosessen er avsluttet.

- Nå bærer det altså mot retten. Vi har rådført oss med fem forskjellige advokater som er eksperter på tomtefesteloven, og de mener at flere av tomtefesterne har en god festekontrakt med Nannestad kommune.

Det ser ut til at kommunen dessverre ønsker rettssak og ikke et ønske om samarbeid om en varig løsning, sier Petter Gulbrandsen, leder for Nannestad tomtefesterforening.

- Rettslig skjønn er eneste legitime måte å løse slike saker på, sier Rune Storstein, kommunalsjef teknisk i Nannestad kommune.

LES OGSÅ: Kommunen mangedobler tomtefesteavgiften

MAKSIMALSATSER

I fjor høst krevde Nannestad kommune maksimalsatser for mange av tomtefesterne. For eksempel fikk de minste tomtene en årlig festeavgift økt fra 400-500 kroner til over 11.000 kroner, etter at grunneier Opplysningsvesenets fond (OVF) økte sine priser til kommunen. Det er uenighet om det er konsumprisindeks alene eller om også markedsverdi skal danne grunnlag for fastsettelse av ny festeavgift.

TOTALINNLØSNING

- Kommunestyret vedtok i desember i fjor at det skal jobbes for en totalinnløsning, sier Petter Gulbrandsen.

- Kommunestyret har dermed, som den øverste myndigheten i kommunen, vedtatt at administrasjonen skal jobbe med dette. Fra vårt ståsted har administrasjonen opptrådt passivt og ikke svart på mange av våre henvendelser.

- Saken er jo forankret i kommunestyret med vedtak i budsjettet for 2015 der det ble vedtatt at man skal jobbe for å få til en totalinnløsning. Kommunestyret vedtok også i slutten av oktober 2014 at alle tomtefesterne skulle ha maksimale festeavgifter.

Han mener at forvaltnings og økonomiutvalget (FØ), som er et underliggende utvalg til kommunestyret, ikke har myndighet til å fatte beslutninger på vegne av kommunestyret.

- Vi forventer nå at saken kommer til kommunestyret, sier Gulbrandsen.

Beskylder kommunen for hemmelighold

Per Ragnar Lien mener at kommunen nærmest hemmeligholder saken ved å unnta den fra offentlighet

- Det er en trussel mot demokratiet. Alle innbyggerne i Nannestad bør vite hva som skjer.

- Resultatet kan jo bli at alle blir berørt dersom det blir økte kostnader for kommunen. En totalinnløsning kommer jo både kommunen og oss til gode, så vi bør jo absolutt samarbeide, sier Lien.

LOVET MØTE

Han opplyser at ordfører med varaordfører til stede i fjor lovte å innkalle til et nytt samarbeidsmøte i midten av januar.

- Dette ble ikke noe av. Vi deltok på et møte der vi trodde at rådmann og ordfører ville stille. Vi møtte med vår advokat som vi betaler for. Nannestad kommune stilte kun med teknisk sjef og kommunens advokat, sier han.

LES OGSÅ: Maksimalpriser vedtatt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.