• ROSER: Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet, er imponert over innsatsen Pernille Aker og Samuel Duc gjør for å sette i stand huset på Embretsæter. Foto: Kulturminnefondet

Ett av prosjektene er vindusrestaurering på Embretsæter i Hurdal, som eies av Pernille Aker og Samuel Duc. De fikk 200.000 kroner til istandsetting av vinduer.

– Søker viser en beundringsverdig innsats for å sette i stand huset som har stått ubrukt i 50 år, og gjennom andre tiltak på tunet viser søker en god antikvarisk tilnærming til istandsettingen, og forteller om husmannsvesenet på 1800-tallet. Huset som er omsøkt er en del av et autentisk og verneverdig tun. Istandsettingen av vinduene er viktig for å ivareta det helhetlige og autentiske preget. Prosjektet har flere verdiskapingselementer ved seg, både kulturell, økonomisk og miljømessig, skriver Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet, blant annet i tildelingsbrevet.

HELHETLIG VERDI

Direktøren opplyser at Kulturminnefondet har veiledende tilskuddsrammer for bolig og fritidsboliger på 30 prosent.

– På bakgrunn av tunets helhetlige kulturminneverdi og høye antikvariske merkostnader, vurderes det som akseptabelt med et tilskudd utover veiledende tilskuddsrammer for denne delen av prosjektet. Det foreslås et tilskudd på 50 prosent av totale kostnader. Dette vil sikre at vinduene istandsettes etter antikvariske prinsipper, sier Bjørgen.

STOR SAMFUNNSNYTTE

Bjørgen viser til Menon Economics analyse der en ser nærmere på den totale samfunnsøkonomiske verdien knyttet til kulturminner.

– Rapporten viser at kulturminner gir samfunnsnytte for langt flere enn eierne av kulturminnene. Sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv gir ikke ordinære markeder tilstrekkelig antall bevarte kulturminner eller god nok kvalitet på restaureringen. Derfor er det behov for en tilskuddsordning som sikrer den beste bevaringen av en tilstrekkelig stor mengde kulturminner, sier direktøren.

Kulturminnefondet har siden starten i 2003 bevilget mer enn 570 millioner kroner til over 4100 prosjekter.

– Dette har utløst over én milliard i privat innsats fra eieren, i form av dugnad, arbeidsinnsats, egenkapital og egne materialer. I tillegg har dette bidratt med 380 millioner fra andre private og offentlige instanser. Det vil si at det er brukt nesten to milliarder på kulturminneprosjekter som fikk støtte fra Kulturminnefondet, opplyser Bjørgen.

LES OGSÅ: Flyttet til småbruk som hadde stått ubebodd i 50 år

LES OGSÅ: Fant barnegrav fra romertiden

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.