Nylig hadde Border Collien sin første arbeidsdag.

Sammen med sin eier Vibeke Hjelde Pay skal Tass annenhver tirsdag besøke mennesker med demenssykdom som deltar på aktivitetstilbudet ved Nannestad sykehjem. Prosjektet er et samarbeid med Nannestad og Gjerdrum Røde Kors.

- Dette er et flott tilbud, og vi er svært glade for å være med på det, sier Ingrun Nordengen, enhetsleder for hjemmebaserte tjenester i Nannestad kommune.

Røde Kors sitt opplegg Besøksvenn med hund er en aktivitet som vært tilbydd beboere på sykehjem siden 2012. Nå får også Nannestad ta del i dette.

OGSÅ FOR HJEMMEBOENDE

Røde Kors ønsker imidlertid å utvide besøkstjenesten også til å omfatte hjemmeboende. Hovedformålet er å motvirke ensomhet og å øke livsglede og livskvalitet.

Røde Kors har fått midler fra Extrastiftelsen helse og rehabilitering til prosjektet Besøkshunder hos hjemmeboende personer med demens, som skal pågå til 2017. Det innebærer at besøksvennen tar med seg hunden sin på besøk hjem til personen med demens. Besøkene vil være én gang annenhver uke i minimum et halvt år, totalt 13 besøk. Hvert besøk varer cirka én time, og gjennom aktiviteten vil det bli anledning til sosial kontakt og samtale med den frivillige og andre mennesker i løpet av turgåing.

TRENGER FLERE BRUKERE

- Vi trenger flere hjemmeboende med demenssykdom som kan delta i prosjektet, sier Naomi Masuda hos Røde Kors.

For å bli besøksvenn med hund må man på kurs for å lære hva det innebærer å være besøksvenn, om demenssykdom samt kommunikasjon med personer med demens.

- Tass gir meg mye, og da tenkte jeg det kunne være hyggelig å bidra til å gjøre hverdagen bedre også for andre. Det er fint å bruke hunden til dette. Vi trivdes godt sammen med brukerne, som også ga uttrykk for at de satte pris på vårt besøk, sier Hjelde Pay.

- POSITIV EFFEKT

Røde Kors opplyser at forskning viser at nærkontakt med dyr har en helsemessig positiv effekt på mennesker, både fysisk og psykisk.

- I tillegg til å redusere stress, senke blodtrykk og motvirke depresjon, kan nærkontakt med dyr dekke enkeltpersoners behov for varme, kos og omsorg. Det kan bedre humøret og gi glede i hverdagen til mennesker som trenger det. Dyr kan også virke kontaktskapende og fremme et godt miljø, skriver Røde Kors sine hjemmesider.

Prosjektet skal evalueres i samarbeid med en forsker hos Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

LES OGSÅ: Starter Inn på tunet. Vil aktivisere eldre på gården

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.