– Vi stiller gjerne med snøskuffa igjen om det kommer et nytt snøfall, smiler Martinussen.

Han bor i Rugdevegen på Jessheim. For noen dager siden hadde han sett seg lei på høye brøytekanter i krysset Nordbyvegen/Jessheimvegen på Jessheim. I stedet for å klage sin nød og etterlyse bedre brøyting i sosiale medier, slik mange velger å gjøre i dag, tok Thomas og sønnen Simen ansvar for å øke sikkerheten i det ulykkesutsatte veikrysset. I over én time ryddet de vekk den verste snøen, slik at sikten nå er langt bedre.

Flere sammenstøt

– Tidligere i vinter ryddet broren min et veikryss borte ved Nordbytjernet for snø. Kanskje det er noe som ligger i familien, humrer Martinussen.

– Snømåkerne har vært ganske flinke i området i vinter, men det hender de glemmer enkelte vinkler. Her er det også én kommunal vei og én fylkesvei. Kanskje kan dette gjøre det litt usikkert hvem som skal brøyte hvor. Sikten er viktig, og jeg tenker på sikkerheten for meg selv, familien og de som bor her, sier Martinussen. Det har skjedd flere sammenstøt og nestenulykker i det aktuelle veikrysset – også i vinter. Mange – også Martinussen – reagerer på at det er 80-sone i fylkesvei 174 (Jessheimvegen).

Vil ha 60-sone

– På morgenene står det oftest kø for å komme ut på Jessheimvegen. I tillegg er det helling der. Dette gjør at mange står og spinner før de kommer utpå. Økt tilflytting og mer trafikk på Jessheim øker også faren for nye ulykker, poengterer Martinussen.

Han etterlyser flere trafikksikkerhetstiltak.

– Én mulighet er å sette ned fartsgrensen på Jessheimvegen, for eksempel til 60 km/t. Det vil være riktig på en såpass uoversiktlig strekning. Det bør også ses på mulighetene for å lage en rundkjøring her. Det vil bidra til at hele krysset blir mer trygt, sier Martinussen.

Han legger til at den lokale velforeningen også er engasjert i trafikksituasjonen i veikrysset, og at naboer, velforening, kommunen og flere nå drar i samme retning. Fra Statens vegvesen får EUB opplyst at det i forbindelse med utbygging av Gystadmarka er forutsatt at krysset skal bygges om til rundkjøring. Dermed vil beboerne i området – før eller senere – få ønsket sitt oppfylt.

– Vi håper å unngå at det skjer ulykker før den tid, sier Martinussen.

Skal vurdere fartsgrensen

Etter mange henvendelser sier Statens vegvesen nå at de vil vurdere fartsgrensen på fylkesveg 174.

– Det har kommet mange henvendelser om dette krysset, så det vil bli foretatt en ny vurdering når de nye fartsgrensekriteriene er på plass. Fartsgrensekriteriene er for tiden under revisjon, sier Trond Holtvedt, seksjonsleder for vegavdelingen i Statens vegvesen Akershus. Han sier vegvesenet i juli i 2016 fikk en henvendelse fra Ullensaker kommune med ønske om å lage rundkjøring på stedet.

– Med bakgrunn i ulykkessituasjonen på det tidspunktet ble dette avslått, da krysset ikke var definert som et ulykkespunkt. I løpet av en ti års periode var det registrert fire ulykker, sier Holtvedt. Han legger til at det den gangen ble sett nærmere på vegetasjon, sikt og belysning i krysset. 

– Belysningen er utbedret i krysset og i gangfeltet som ligger inne på den kommunale vegen.

Fakta

  • Den generelle fartsgrensen innenfor tettbebygd strøk er 50 km/t.
  • Utenfor tettbebygd strøk er det 89 km/t i henhold til vegtrafikkloven. Vegdirektoratet har gitt retningslinjer og kriterier for fastsettelse av fartsgrenser.
  • Disse legges til grunn for alle særskilte fartsgrenser. Særskilt fartsgrense skal brukes på veger med mange avkjørsler, mye aktivitet etc.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.