• TIL NM. – Jeg er stolt, sier rektor Ingvild Askheim og omfavner elevene i ungdomsbedriften Sevak Inventions. F.v.: Sara Walstad, Emma Heggen Damstuen, Ingvild Askheim, Vegar M. Dahle, Arne J. Sætern og Karen Rustad Krokene.
  • LETTER ARBEIDET. Sara Walstad demonstrer den nyutviklede arbeidsbenken Optimekk som skal lette arbeidet for bilmekanikere.

– Dette er helt utrolig. Det gikk over all forventning og føles litt uvirkelig, sier de fem elevene som er eiere av ungdomsbedriften Sevak Inventions - Sara, Emma, Vegar, Arne, Karen.

De vant sin lokale konkurranse i Eidsvoll, og ble nummer tre under akershusmesterskapet for ungdomsbedrifter på Lillestrøm sist uke. De kvalifiserte seg dermed til norgesmesterskapet som blir arrangert samme sted under varemessa 5. mai.

– HØYT NIVÅ

– Nivået under akershusmesterskapet var veldig høyt. Jeg er stolt, sier rektor Ingvild Askheim.

Sevak Inventions var eneste lokale ungdomsbedrift som ble tatt ut til NM, og uttaket ble etterpå feiret med kake, juice og kaffe på skolen.

En ungdomsbedrift fra Bjørkelangen ble vinner med ei nettside som knytter sammen barer, utesteder og artister.

FØLT BEHOV

Sevak Inventions kom på tredjeplass i klassen for beste ungdomsbedrift med en arbeidsbenk for bilmekanikere, som har fått navnet Optimekk.

Elevene gikk i gang med planlegging og konstruksjon av arbeidsbenken etter at faren til én av elevene, Sara Walstad, hadde påpekt behovet.

Han eier et bilverksted og visste at mekanikere har en belastende arbeidsstilling når de jobber med motorene.

I PRODUKSJON

Elevene tegnet en benk der mekanikerne kan ligge på magen mens de jobber i motoren, og benken ble sveiset sammen av bestefaren til Sara.

– Den er i bruk og fungerer bra. Nå er bestefar i gang med nummer to, og målet er i første omgang å lage ti slike arbeidsbenker, forteller Sara.

– Det er greit at bestefar lager dem, for da behøver vi i første omgang bare å betale for materialene. Vi kan betale ham for arbeidet etter hvert som vi får solgt benkene, forklarer hun.

SALG TIL BILVERKSTEDER

Det store målet er å få arbeidsbenken ut på markedet.

– Det er dette som er det virkelige faget. Elevene skal starte en ungdomsbedrift og drive den med produksjon, markedsføring, salg og økonomi, forklarer faglærer Ragnvald Holst-Larsen.

– Derfor må de nå ut på markedet og prøve å få solgt oppfinnelsen til lokale verksteder, sier Holst-Larsen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.