– Det er nok ingen overdrivelse å si at det var et dramatisk årsmøte, sier Stian Frank, nylig avgått styreleder i Hovedstyret for Eidsvold Idrætsforening. Stian Frank (leder), Jan Ove Myrvoll (nestleder), Berit Smedsrud (økonomiansvarlig) og Atle Jacobsen (sekretær) var etter det EUB er kjent med alle innstilte på å fortsette i sine styreverv. Men dette endret seg underveis på det ordinære årsmøtet. Der dukket valgkomiteen opp med sin innstilling. Denne inneholdt flere andre navn enn det sittende styret – og var ukjent for de frammøtte inntil like før styrevalget skulle foretas.

Trakk seg i protest

– Valgkomiteens innstilling var uvanlig. Ikke i form av navn på kandidater. Det er ikke unormalt å legge fram navn på andre kandidater til verv enn de som allerede sitter i styret, sier Frank.

– Det som var uvanlig var at valgkomiteen også hadde lagt ved en innledning som var komiteens begrunnelse for innstillingen av kandidater. Denne begrunnelsen var til dels ufin og personlig, blant annet om flere sittende styremedlemmer. Flere av oss opplevde den som alvorlig og av injurierende karakter. Vi hadde aldri sett teksten eller snakket om innholdet. Vi og de andre som deltok på årsmøtet fikk den forelagt kort tid før møtet. Det reagerte vi på, og var noe vi opplevde som unødvendig understreker Atle Jacobsen.

Før valget skulle gjennomføres valgte derfor de fire nevnte medlemmene i det sittende styret å trekke seg. Deriblant Jan Ove Myrvoll – ildsjel gjennom 35 år i klubben. Myrvoll selv ønsker ikke å kommentere dette punktet i avisen. Han henviser til avtroppende styreleder. Myrvoll og Smedsrud er for øvrig æresmedlemmer i EIF.

Flere reagerte

– Jan Ove har gjort en formidabel jobb på alle måter for denne klubben gjennom 35 år. Han har nærmest bodd på klubbhuset, spesielt på vinterstid hvor han har tre-fire oppmøter hver dag for å justere undervarmen på kunstgressbanen. Dessverre er dette takken han får. Det er ikke vanskelig å forstå at han sporenstreks leverte inn alle nøklene, selv om det naturligvis er trist, sier Frank. De som trakk seg fra sine verv forteller at de ikke har problemer med å akseptere den demokratiske prosessen i forbindelse med styrevalg.

– Men for det første burde valgkomiteens innstilling på kandidater være godt kjent i god tid før årsmøtet. Slik jeg ser det er det ingen gode grunner for å holde dette hemmelig. For det andre var det overhodet ingen grunn til å rakke ned på kandidater i det sittende styret gjennom et vedlegg til den samme innstillingen. Det er ufint, og noe som ikke hører hjemme i et seriøst og godt idrettslag, sier Smedsrud.

– Opplever dere at det har vært misnøye med dere i det sittende styret?

– Det siste året har det vært en ryddeprosess spesielt for å få økonomi og oppdaterte vedtekter på plass. Dette har vært helt nødvendig for å oppfylle kravene idretten og det offentlige setter til et idrettslag. EIF skulle gjennomført denne prosessen for lenge siden. Da hadde det vært mulig å gjøre dette over lengre tid. Nå fikk vi kniven på strupen, både fra kommunen og idrettsforbundet. Det er gjennomført noen hestekurer, og jeg kan ha forståelse for at ikke alle har følt seg like inkludert i denne tøffe og intensive prosessen. På tross av dette har vi klart å gjennomføre alle tiltak uten dissens i Hovedstyret. Det har vært en åpen prosess med meget god støtte fra Akershus Idrettskrets, Eidsvoll Idrettsråd og Eidsvoll kommune. Men alt i alt er det likevel overraskende at det skulle ende på denne måten, poengterer Frank.

Alle de fire avgåtte styremedlemmene understreker at det er svært mye positivt som skjer i EIF om dagen. De ramser opp enorm medlemsvekst, samlet overskudd i 2016 for første gang på lenge, samlet regnskapssystem, felles rapportering, nytt medlemssystem, ny felles nettside og profil, økonomihåndbok, nye sponsorer, vesentlig bedret utstyrsavtale og et skikkelig klubbkontor.

– Vil ikke kalle det bråk

Valgkomiteens leder Bjørn Nordvik er ikke enig i at årsmøtet var spesielt dramatisk.

– Vi ønsket to nye inn i styret, også var det to til som valgte å trekke seg. Da kom det ingen motforslag eller noe som helst. Jeg vil ikke kalle det bråk. Dette dreide seg om ulike veivalg videre, sier Nordvik.

– Hvorfor var innstillingen hemmelig helt til årsmøtet?

– Det nye lovverket til EIF var ikke ferdig før langt ut i februar. Vi fikk fryktelig dårlig tid, og det var nesten 40 stykker totalt som skulle velges. Vi jobbet med dette inntil en halvtime før årsmøtet. Det er verken uvanlig eller dramatisk at en valgkomité fremmer andre kandidater. Årsmøtet valgte å følge valgkomiteens innstilling, og vi ser på det som en tillitserklæring. Det er valg i USA, Storbritannia, Eidsvold Værks Skiklub og Eidsvold IF. Det er demokratiet, og det er egentlig ikke noe mer å kommentere. Det er ikke noen frøkensport vi driver med. Vi har gått litt vekk fra å drive en fillekiosk på hjørnet, svarer Nordvik.

– Dette var ikke dramatisk

Kai Robert Hallberg ble fremmet som kandidat av valgkomiteen og valgt til ny styreleder av hovedlaget i EIF.

Han opplever ikke at årsmøtet var særlig oppsiktsvekkende.

– Nei, dette var ikke dramatisk. Det er klart det kan bli litt temperatur når valgkomiteen fremmer andre kandidater enn sittende medlemmer, men dette er en del av hverdagen i et lokalt idrettslag. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på oppgaven sammen med mange flinke folk i styret, sier han. Hallberg har erfaring fra rollen som styreleder i håndballgruppa.

– Der har vi vokst fra 250 til 400 medlemmer de seks siste årene. 

Her er det nye styret i Eidsvoll IF

Leder: Kai Robert Hallberg

Nestleder: Ubesatt

Økonomiansvarlig: Rolf Lie

Sekretær: Monica Martinsen Trana

Styremedlem: Monica Berg Hansen

Styremedlem: Ubesatt

Styremedlem: Edgar Fossheim (gruppeleder hopp)

Styremedlem: Asbjørn Brandlistuen (gruppeleder fotball) Styremedlem: Jan-Erik Pedersen (gruppeleder håndball)

Styremedlem: Anne Haugstulen (gruppeleder vandrelag)

Resten av styret vil bli valgt på et ekstraordinært årsmøte. Totalt skal det være ti medlemmer i det nye styret.

Eidsvold IF har cirka 1.200 medlemmer i øyeblikket.

Omsetningen var i 2016 på rett i underkant av fem millioner kroner.

LES OGSÅ: EIF-treneren: – I praksis har vi rykket opp en halv divisjon


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.