Tonje og mannen har tatt opp et stort banklån og kjøpt barndomshjemmet hennes på Råholt. Det er tre år siden. Sammen med de to barna sine er de en helt vanlig småbarnsfamilie med en helt vanlig inntekt.

– Den gir ikke rom for store sprell - og i hvertfall ikke eiendomsskatt. Den kan jo, ettersom jeg forstår, komme opp i rundt 20.000 kroner for en helt vanlig bolig, sier hun.

VURDERER SALG

Tonje forteller at de har jobbet hardt for å få mulighet til kjøpe barndomshjemmet. Hun har ikke fast jobb, men er vikar både i

hjemmetjenesten og i en bolig for psykisk utviklingshemmede.

Da politikerne i Eidsvoll bestemt at det blir eiendomsskatt fra 2019, begynte Tonje og mannen å vurdere flytting.

– Verken Ullensaker eller Nannestad har eiendomsskatt, og de har vel heller ikke bestemt å innføre den, så vidt jeg vet. Fra før

betaler vi over 10.000 kroner i kommunale avgifter. Vi har ikke penger til å betale eiendomsskatt på toppen, sier huseieren fra

Råholt.

KUTTE TIL BEINET

Om familien blir boende i Eidsvoll etter eiendomsskatt, må de kutte til beinet.

– Barna kan ikke være med på fritidsaktiviteter, det spøker for SFO, vi må slutte å trene og slike ting som ikke er helt

livsnødvendig. Det kommer ikke til å bli morsomt, nei, sier Tonje.

Hun frykter ikke bare for framtida for seg og sin familie.

– Jeg tenker på alle småbarnsfamilier. De fleste er jo i samme bås som oss. Det er også mange enslige og eldre som allerede nå sliter med dårlig råd? Hvordan skal de få det med denne eiendomsskatten? Hvor er rettferdigheten i denne eiendomsskatten? Det er jo ingen rettferdighet, overhodet, mener Tonje Holm.

OPPRETTET facebookgruppe

– Hvis jeg har forstått dette riktig, vil jeg og mange andre som eier en helt normal bolig, måtte betale rundt 20.000 i eiendomsskatt, sier Kai Andre Moe. Han har opprettet Facebook-gruppa «Nei til eiendomsskatt i fra 2019 i Eidsvoll kommune». Etter ei uke har siden fått 850 likes og 600 har underskrevet i en protestaksjon.

TENKER PÅ PENSJONISTER OG DE MED DÅRLIG RÅD

– Personlig skal jeg nok klare å betjene denne skatten, men jeg er bekymret for mormor og andre pensjonister, og de som har dårlig råd fra før. Allerede i dag må de prioritere hva de bruker pengene sine på, og hvordan skal de kunne klare å betale mange tusenlapper mer i skatt? spør Moe.

– Det er mange som allerede har sluttet opp om Facebook-gruppen din.

– Ja, og dette er bare begynnelsen. Flere nye kommer til hver dag. Jeg har som mål å samle inn minst 2500 underskrifter og levere de til politikerne. Da er det nødt til å ta opp saken på nytt, sier han.

Moe mener at nordmenn er flinke til å klage uten å gjøre noe mer med saken.

– Da jeg så at Eidsvolls politikere vil innføre denne skatten fra 2019, tenkte jeg at dette må jeg prøve å gjøre noe med. Derfor

startet jeg protestsiden på Facebook.

– KUNNE VÆRT UNNGÅTT

– Det verste er at denne skatten kunne vært unngått om politikerne hadde gjort ting annerledes. De burde ha vært mer framoverlent da Gardermoen kom og satt i gang utvikling av flere nye prosjekter. I stedet har de sagt nei og nei, sier Moe, som mener at Eidsvolls nåværende styre har lagt inn en god søknad for borgerlig kommunestyre fra neste valg.

– Og jeg gir meg ikke med dette. Jeg vil sitte på stand på forskjellige steder for å samle folket til protest mot denne urettferdige skatten, sier han.

LES OGSÅ: Har en mulighet uten eiendomsskatt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.