Det var langt fra vanlig at alminnelige folk tok mer enn folkeskolen den gangen. Det var også svært uvanlig at jenter gikk videre på gymnaset. I så måte var Thorbjørg dobbelt uvanlig.

FEIRINGEN STARTET 16. MAI

Når 17. mai er der, har dagens russ allerede feiret i lang tid. I Thorbjørgs notater står det at lese: «Russetiden startet 16. mai. Den dagen var det tradisjon at vi møtte på skolen i barnslige klær – helst klær vi hadde brukt da vi gikk i første klasse. Det var morsomt, syntes vi.

17. mai: Gutta hadde lysegrå sommerdresser, og vi jentene hvite kjoler, hvite sko og hvite kåper. Alle hadde den store ELG på ryggen og røde russeluer.»

BARNETOG, KONGE OG JUBILEUM

Feiringen selve 17. mai var egentlig ikke så annerledes enn hvordan russen markerer dagen i dag, men likevel var det en spesiell dag. Det var 125-årsjubileum for Grunnloven, og på Eidsvoll Verk var kong Håkon og hele den norske regjering til stede. Da var kongen 65 år. Nå er det 60 år siden han døde, men Thorbjørg husker ham godt.

Om 17. mai har hun skrevet:

«Vi gikk i barnetoget fra Vilberg skole til kirken, og jeg var en av dem som gikk forrest med skolens fanedusker. Og så kom det som alle hadde ventet på: Russens eget tog med div. innhold. Jeg husker ikke mange innslag, bare at Einar Lien, russetaleren, kjørte på et lasteplan. Der var det skrevet med store bokstaver: In Vino Veritas. Om kvelden var det fest i Gym.hallen på skolen.

Men før det, var vi på Eidsvoll Verk. Kong Haakon 7. var der + regjeringa – stort opplegg i anledning 125-årsjubileet for grunnloven. Vi gikk i tog der, hørte på taler og danset. Fra podiet der sang vi våre russesanger, hylte russeropet og Bisseberg holdt fin tale. Været var fint.

18. mai var det fridag, men så kom eksamensdagene.»

FEIRET TIL 17. JUNI OG SYKLET TIL RUSSETREFF

Russen for 78 år siden feiret fram til 17. juni, mens de i dag markerer russetiden før eksamen.

Eidsvoll Landsgymnas var en skole for hele landet, og det var få elever som kom fra Eidsvoll og bygdene rundt.

Om russefeiringen skriver Thorbjørg:

«Russefeiring fram til 17. juni, da sensuren falt, men innen den tid var veldig mange allerede reist hjem. Jeg var nedover for å feire Wergelandsdagen og var innom gymnaset for å høre resultatet. Med 4 x tf og 1 mg var jeg storfornøyd.

Russen i Eidsvoll, hadde tradisjonen tro, god kontakt med russen på Gjøvik, Hamar og Lillehammer. Vi hadde en felles fest på «Festiviteten» Eidsvoll Verk, og vi dro med buss til Gjøvik på fest. Romantisk hjemtur på morrakvisten med soloppgang over Mjøsa. Noen av gutta dro direkte til Fløyta for å bade.

Til Lillehammer var ikke meg med, med til Hamar syklet jeg sammen med Mari, som hadde fått ny sykkel – Cresent».

SIRLIGE ERINDRINGER

Thorbjørg har ført sirlige erindringer fra russetiden. Hun husker navnene på alle hun gikk sammen med. Det var 27 på reallinja, 18 på engelsklinja og 7 på latinlinja.

– Jeg er den eneste som er igjen av mitt kull, sier hun.

Hun begynte selv på reallinja, men etter lærerens anbefaling gikk hun over til engelsk.

– Og så fikk jeg best karakter i matematikk, sier hun.

I erindringsboka har hun også limt inn alle eksamensoppgavene fra 78 år tilbake i tid.

Etter artium, begynte Thorbjørg å studere ved Blindern. Hun endte opp med å bli en elsket lærer for hundrevis av elever i Eidsvoll-skolene.

– UTENKELIG Å SYKLE TIL TREFF

– Jeg tror ikke jeg hadde fått med meg folk for å sykle til Hamar på russetreff, sier årets russesjef på Eidsvoll videregående skole, Thomas Kristiansen.

Dagens russ kjører digre busser og van. Russen ved EVS har til sammen rundt 15 kjøretøy som de bruker når de kjører rundt på treff.

Mens Thorbjørg Sander startet sin russefeiring for 78 år siden den 16. mai, starter dagens russ i april.

– Rundt den 20. april tar det av. Vi holder på til 17. mai, og den første eksamen er 19. april, forteller Thomas.

For 78 år siden var det til sammen 52 russ ved Eidsvoll Landsgymnas. Da var det latin-, engelsk- og reallinje.

– I dag er vi litt over 100 russ ved EVS, og det er studiespesialisering (tidligere allmennfag), idrett og påbygging, forteller russesjef Thomas.

Han tror at folk bruker i snitt 15.000 kroner i russetida, men at det varierer mye alt etter hvor stor egen og foreldrenes pengepung er. 17. mai markeres omtrent som for 78 år siden.

– Noen få går i barnetoget om morgenen, så er det russetog, før det hele avsluttet ved Eidsvollsbygningen om kvelden, sier han.

Fakta Eidsvoll landsgymnas  (ELG)

Eidsvoll offentlige landsgymnas lå på Vilberg i Eidsvoll.

Skolen ble startet i 1922. Den var et av i alt tolv landsgymnas i Norge.

Landsgymnas ble trolig lagt til Eidsvoll pga. god kommunikasjon, folkehøgskolen/bygningene var til salgs, og Eidsvoll kommune garanterte for 180.000 kroner, halvparten av kjøpesummen.

Den første klassen var en kombinert real- og latinlinjeklasse. Fra 1957 tok Eidsvoll landsgymnas opp to reallinjeklasser, to engelsklinjeklasser og en naturfaglinjeklasse. Gymnaset hadde da 15 klasser, og et elevtall på 150, 50 på hvert av de tre årstrinnene.

Landsgymnaset tok i mot søkere fra hele landet. 40-45 av elevene bodde i internatet, de andre bodde privat.

Landsgymnasets første rektor var Johan Fredrik Voss. Han ledet skolen i hele 23 år (1922-45)

Eidsvoll landsgymnas ble lagt under Akershus fylke fra 1. januar 1965. De siste ELG-elevene tok eksamen artium i 1968. Skolen het Eidsvoll landsgymnas til 1966. KILDE: eidsvoll.vgs.no

LES OGSÅ: Vis vanlig folkeskikk i russetida

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.