Under et valgkampbesøk fra Arbeiderpartiet nylig tok den øverste lederen for Eidsvolls velrenommerte kjøttbedrift bladet fra munnen: I påhør av Sverre Myrli, Arbeiderpartiets førstekandidat i Akershus og leder av Eidsvoll Arbeiderparti, Ole Guttorm Brenden, fyrte han av en bredside siktet inn mot markedsmakten politikerne har gitt Nortura-systemet.

– DÅRLIGE RESULTATER

– Nortura sitter på begge sider av bordet. På den ene siden har de innkjøpsplikt fra bøndene, og også leveringsplikt til private produsenter. På den andre siden driver de også egen produksjon gjennom merkevarene Gilde og Prior. Problemet er at leveranser av råvarer til private produsenter som Finsbråten oppleves som uforutsigbare. Mistanken er at Nortura forsyner sin egen produksjon med råvarer før de leverer til private, selv om det skal være vanntette skott. Det vil selvsagt også påvirke prisen, fordi prisene på råvarer går opp når etterspørselen går opp. Dette fører til at tilliten til systemet ikke er som den burde, sier Harald Bjerknes.

HAR FORESLÅTT UTVALG

For å løse den årelange floken mellom bøndenes Nortura og de private produsentene, har det vært forhandlet om å lage en egen komité som skal ta seg av markedsreguleringen. Partene kom til enighet om en ny ordning, og i årets jordbruksforhandlinger lå den nye komiteen inne som en del av løsningen. Men i siste sekund ble politikerne på Stortinget enige om å ta den ut.

LES OGSÅ: Finsbråtens medisterkaker kåret til julas beste

– MÅ SE NÆRMERE PÅ DET

Arbeiderpartiets Sverre Myrli sier at han forstår frustrasjonen blant de private kjøttprodusentene.

– Kritikken går på at leveransene av kjøtt er uforutsigbare, og at man ikke stoler helt på at prisen er riktig. Private bedrifter må ha forutsigbare rammebetingelser, sier Sverre Myrli.

– Når det er sagt har jeg også hørt argumenter for dagens ordning. Jeg er innstilt på å se nærmere på regelverket, og jeg er villig til å endre det om det skulle være nødvendig, sier han.

Myrli sier at de private kjøttprodusentene er veldig viktige å ta vare på, både fordi de gir lokale arbeidsplasser og sørger for at markedet blir forsynt med viktige produkter.

– Vi må passe på at matproduksjon både er levedyktig og mangfoldig, sier Sverre Myrli.

Fakta kjøttproduksjon

  • Nortura er både markedsregulator og kjøttprodusent i det norske matmarkedet. 
  • Finsbråten i Eidsvoll mener dobbeltrollen gjør det vanskelig å stole på Nortura, og fører til usikkerhet rundt leveranser og prising.
  • Arbeiderpartiets Sverre Myrli sier det er behov for en gjennomgang av systemet og ser ikke bort fra regelendringer. 

LES OGSÅ: Nå skal pølsene markesføres som «Brødrene Finsbråten»

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.