En lang vinter, rask snøsmelting og nesten ikke en dråpe regn. Det er grunnene til at vi nå har den tørreste og mest brannfarlige forsommeren på lenge, ifølge brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike Brann og Redning.

– Hvis du ser på langtidsvarselet for Eidsvoll, så er det flott for dem som skal være ute i sola, men samtidig øker skogbrannfaren, sier Karlsen.

Øker mer enn vanlig

Derfor har brannvesenet innført totalforbud mot åpen ild på Øvre Romerike. Forbudet gjelder for alle kommunene i Øvre Romerike, altså Eidsvoll, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum og Nes. Tillatelser til brenning som allerede er gitt, inndras inntil videre.

– Skogbrannfaren øker noe enormt fra dag til dag. Skogbrannindeksen øker vanligvis når det er fint vær, men nå øker den mer enn vanlig, sier Karlsen, som påpeker at det heller ikke er noe regn i sikte.

Engangsgriller forbudt

Vanligvis er det generelt forbud mot åpen brenning i skog og mark fra 15. april. Men totalforbudet fjerner også muligheten til å brenne på steder hvor det vanligvis er åpnet for permanent bålbrenning. Engangsgriller er også forbudt.

– Engangsgriller er egentlig lettvint, men vi plages av at de blir liggende igjen i skauen, og det er veldig varmt lenge etter man er ferdig med å grille, forklarer brannsjefen.

Vanligvis kan man søke om å få tenne bål, for eksempel på dager som St. Hans-aften. Det vil ikke være mulig i år.

– Det blir vanskelig, så tørt som det er nå, sier Karlsen.

Oppfordrer til vaktsomhet

I helga har det vært flere gras- og markbranner i vårt distrikt. Like over grensen til Hedmark, på Tangen i Stange kommune har det vært skogbrann i helga. Det viser tydelig hvor tørt det er.

– Alle grasbrannene og skogbrannen i Tangen er bevis på at det er tørt, sier Karlsen.

Brannsjefen oppfordrer til å vise vaktsomhet når man er ute i skog og mark.

– Jeg vil oppfordre folk til å være observante når de er i skauen. Ser man mistenkelig røyk, må man være raske til å si fra. Det handler mye om hvor raskt vi kan komme til stedet, så lokalkunnskapen til folk er viktig for oss, forteller Karlsen.

Gressbranner og skogbranner så langt i 2018:

Totalt 14 stk. 10 i mai, 4 i april.

ULLENSAKER

21.05.18 Gardermoen, gressbrann

20.05.18 Sand gressbrann.                

EIDSVOLL

19.05.18 Råholt skogbrann

11.05.18 Elstad gressbrann

10.05.18 Dønnumskia gressbrann

09.05.18 Hol gård gressbrann

28.04.18 Frilset gressbrann

NANNESTAD

09.05.18 Ukkestad gressbrann

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.