• REDEGJORDE. Karl Henrik Laache (V), varaordfører og leder for oppvekst- og kulturutvalget.

Ordføreren måtte blant annet redegjøre for hvilke argumenter som legges til grunn for oppsigelsen av avtalen Nannestad ungdomsskole har med Hegli gård, som egentlig utløper i 2018.

Kommunen sa imidlertid opp avtalen i februar i år, noe som er mulig i henhold til avtaleteksten. Det betyr at det etter inneværende skoleår er slutt på samarbeidet om alternativ undervisning på gården.

Elevene i 8. trinn har vært på Hegli ei uke om våren og ei uke om høsten. I 9. og 10. klasse er det ei uke, henholdsvis om høsten og vinteren.

IKKE TIL POLITISK BEHANDLING

Informasjon om oppsigelsen har politikerne fått kun som en referatsak.

Høyres gruppeleder, Christian Bendz, mener saken må behandles politisk, og la fram interpellasjonen hvor partiet ba kommunen om å trekke tilbake oppsigelsen av avtalen med Hegli gård.

– Det kan være svært uheldig at tilbudet skal forsvinne med et pennestrøk uten en politisk behandling. Jeg mener oppsigelsen er gjort på et forhastet grunnlag, uten å se på flere alternative løsninger. Det finnes mange gode muligheter, og denne saken kunne vært løst på en bedre måte, sier Bendz.

– INGEN LANGSIKTIGE PLANER

– Avtalen med Hegli gård er sagt opp på bakgrunn av at det ikke er lagt fram konkrete planer for langsiktig samarbeid mellom av Hegli gård og skolen. Gjeldende avtale har heller ikke vært mulig å gjennomføre i tråd med avtaleteksten. Det har vært vanskelig å besette lærerstillingen med kvalifiserte lærere, sier Karl Henrik Laache (V), varaordfører og leder for oppvekst- og kulturutvalget.

Han mener at det er helt nødvendig at en lærer som er ansatt ved Nannestad ungdomsskole, og som er fysisk plassert på Hegli, er det organisatoriske bindeleddet mellom skolen og Hegli.

– Det er en forutsetning. Jeg har full tillit til at administrasjonen har gjort det som er nødvendig for å forsøke å finne en løsning. Det har vist seg at å få til en langsiktig avtale ikke har vært mulig. Vi må stole på at administrasjonen er best til å vurdere det, sier Laache.

SAMTALER

Han viste til at det er gjennomført samtaler med Sidsel Scharffenberg Sandberg, som driver Hegli gård, kommunen og skolen. Den årlige kostnaden for avtalen med Hegli er 1,3 millioner kroner.

– Økonomi har ikke vært et argument i forbindelse med oppsigelsen, sier Laache.

Høyres forslag om å trekke oppsigelsen av avtalen fikk ikke gjennomslag. Ordfører Hans Thue valgte å ikke votere over forslaget.

LES OGSÅ: – Viktig å lære hvordan maten vi spiser blir til

INGEN FORMELL NMBU-HENVENDELSE

Norgesmiljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har vist interesse for et samarbeid om Hegli-prosjektet.

Kommunen mottok, etter at oppsigelsen av avtalen var gjort, en henvendelse fra en NMBU-student som kunne tenke seg å jobbe på Hegli.

– Videre er det mottatt en e-post fra NMBU hvor det står at kommunen vil få en formell forespørsel om å inngå en samarbeidsavtale. Denne forespørselen er imidlertid ikke mottatt ennå, sier Laache.

Han opplyste at ordføreren har vært i kontakt med NMBU-ledelsen, som bekrefter at dette samarbeidet ville ha dreid seg om praksisplasser for studenter.

– Det vil ikke løse problemstillingen for langsiktig drift av gården, Laache.

Undervisningsopplegget på Hegli gård er inne i sitt 19. år. På gården har elevene fra Nannestad ungdomsskole fått lære om hvordan det er å drive gårdsbruk med eldre metoder, lokal historie, natur, tradisjoner og kultur. Hovedmålene har blant annet vært å gi elevene kjennskap til og respekt for livsgrunnlaget, få bedre sammenheng mellom teori og praksis, arbeidserfaring, arbeidsglede og selvtillit og en sammenhengende læringssituasjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.