– Jeg nekter, sier 52 år gamle Ove Christian Owe.

Skuespilleren fra Eidsvoll er kjent fra flere oppsettinger og tv-serier, blant annet Hotel Cæsar.

– Hvis de skal kaste meg ut, må de gjøre det fysisk. De må bære meg ut eller bruke ordensmakten, for jeg blir her med retten og verdigheten i behold, sier han.

ALVORLIG SYK

Ove Christian Owe har vært plaget med dårlige hofter i mange år. Han fikk operert inn hofteprotese i 2013, men i februar gikk det betennelse i vevet rundt den kunstige hoften. Han ble lagt inn på sykehus med gule stafylokokker og 41 i feber. Da feberen var nede, ble han sendt hjem med antibiotikakur som ikke hjalp. I slutten av juli steg feberen igjen. og Owe ble sendt til Ahus. Der opererte legene ut den kunstige hoften. 1. august ble han overført til sykehjemmet på Vilberg. Planen er å operere inn en ny protese når kroppen er fri for bakteriene, antakelig en gang i starten av september.

HAR STERKE SMERTER

Problemet er at plassen han har fått på helsetunet kun varte til mandag 7. august.

– Etter mye om og men fikk jeg forlenget plassen til 9. august. Men jeg reiser ikke hjem da heller, for jeg nekter. De må de bære meg ut om jeg skal forsvinne herfra, sier Owe.

Uten hofter og med store smerter er det praktisk talt umulig for Owe å bevege seg på egen hånd.

– Jeg er helt avhengig av rullestol. Det er urealistisk å forvente at jeg skal klare meg selv hjemme i en måned i denne tilstanden. Hvordan Eidsvoll kommune kan mene at jeg er i stand til å bo hjemme alene er ubegripelig, sier Owe.

– UVERDIG

Owe er opptatt av at det oppleves som svært uverdig å måtte bruke kreftene på å slåss mot kommunen når han egentlig burde fått hvilke for å bli frisk.

– Siden februar har jeg vært døden nær to ganger. Nå venter jeg på at kroppen skal bli frisk nok til at jeg kan operere på nytt. Men i stedet må jeg altså kjempe med nebb og klør for å bevare verdigheten og selvrespekten. Det er ikke slik det skal være, sier Owe.

– Det som skjer med meg nå, skjer over hele Norge hele tiden. Det skremmer meg. Det er et stort tankekors at vi har et system som er så fattig på ressurser at det går ut over folk som trenger hjelp. Dette handler ikke bare om meg, men også om veldig mange andre, sier Ove Christian Owe.

Vil ikke diskutere i media

Vidar Roseth, virksomhetsleder for Vilberg kompetansesenter, sier at Eidsvoll kommune ikke sender hjem pasienter med mindre det er forsvarlig. 

Roseth ønsker imidlertid ikke å snakke om situasjonen til Ove Christian Owe i media, til tross for at Owe har opphevet taushetsplikten for Eidsvoll Ullensaker Blad. Han har konkludert med at det ikke er riktig å diskutere en pasients medisinske tilstand i media, til tross for at taushetsplikten er opphevet. 

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er kommunen og ikke Ahus som avgjør hvilket tilbud som skal gis til pasienter som kommunen har ansvaret for. Ingen pasienter blir skrevet ut og sendt hjem uten at vi mener det er medisinsk forsvarlig og riktig, sier Roseth.

– Kan det tolkes dit hen at dere mener det er forsvarlig å sende Owe hjem?

– Jeg har sagt det jeg ønsker å si, sier Roseth. 

Ordfører John-Erik Vika i Eidsvoll kommune sier han ikke kjenner saken. 

– Jeg må stole på at den medisinske kompetansen gjør riktige vurderinger, sier ordføreren. 

– Er vi som pasienter misfornøyde, må vi klage til fylkesmannen. Det er slik systemet er, sier han.

LES OGSÅ: 2011: Sa opp avtalen med private. 2017: Leier 30 sykehjemsplasser

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.